wykresy funkcji
frankiero: mam pytanie. jak mam narysować wykres do funkcji jak np
2x+4/x+2 to rysuję tabelkę i na podstawie tabelki rysuję wykres? czy źle myślę? xd
+ jak jest funkcja f(x)= |2x| to jak naszkicować do tego tabelkę i wykres? dzięki z góry
2 mar 20:06
Mila: f(x) =|2x|
Najprościej:
1) Rysujesz wykres funkcji
y=2x to jest prosta przechodząca przez punkt (0,0) drugi punkt ? np. (1, 2)
2) "odbijasz" względem OX to co jest pod osią.
Masz pytania?
2 mar 21:52
Basia:
| | 2x+4 | | 2(x+2) | |
f(x) = |
| = |
| = 2 |
| | x+2 | | x+2) | |
czyli jest to funkcja stała, ale określona na zbiorze R\{−2}
2 mar 22:44