analiza matematyczna, pochodne
kate: Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak obliczamy pochodne(pierwszego i drugiego rzędu) funkcji dwóch
zmiennych w takim przypadku:
f(x) = xy
2 mar 12:50
Krzysiek: f(x,y)=xy
pochodna po x (wtedy y to stała )
więc f' x =yxy−1
spróbuj Sama policzyć pochodną po y (wtedy x to stała, możesz np. przyjąć za x jakąś liczbę )
2 mar 12:56
kate: aha...no już rozumiem

wielkie dzięki
2 mar 12:57
kate: czyli pochodna po y to bedzie:
f'(x)=xy ?
2 mar 12:59
kate: bo:
f'y(x)= (xy)'= xy * (y)' = xy
2 mar 13:00
Krzysiek: ile wynosi pochodna (po y) z (5y)'
2 mar 13:01
kate: 5y * (y)' =5y
tak?
2 mar 13:17
2 mar 13:18
kate: chociaz moze tak:
5y * ln 5 ?
2 mar 13:21
kate: No wlasnie tam obczaiłem
2 mar 13:21