podwójna silnia - udowodnij
kolargol: podwójna silnia
Muszę udowodnić analogicznie i indukcią że
(2n) ! ! = 2
n *n
analogicznie zrobiłem tak ale nie wiem czy dobrze i czy tak można dlatego proszę
poprawcie mi jak źle
(2n) ! ! = 2
n *n! =>
(2*1)*(2*2)*...*2n = (1*2* ... * n ) * (2
1 * 2
2 * ... * 2
n)
(2*1)*(2*2)*...*2n=(2*1)*(2*2)*...*2n
L=P
a za pomocą indukcji indukcji to trochę zrobiłem :
T(1) (2*1) ! ! = 2
1 *1 !
2=2 prawda
T(n) (2n) ! ! = 2
n *n! zakładam ze prawda
T(n+1) (2n+2) ! ! = 2
n+1 * (n+1)!
dowód
(2*1) * (2*2) * ... (2*n) * (2n+2) = 2
n * n! *(2n+2) = i tu dalej jak obliczam to mi
nieprawda wychodzi więc jak to ma być

?