Geometria analityczna - zadania.
Andżelika: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadań. Muszę nadrobić zaległości, a niestety nie ma
pomysłu na ich rozwiązanie.
Zadanie 1
Dany jest okrąg o równaniu (x + 7)
2 + (y − 2)
2 = 85. Punkty A i B są punktami przecięcia się
okręgu z osią OY, a punkty C i D − punktami przecięcia się z osią OX układu współrzędnych.
Oblicz obwód i pole czworokąta ACBD.
Zadanie 2
| | 1 | |
Na prostej o równaniu y = |
| x wyznacz punkty P i P' odległe o 4 od punktu R = (4, 5).
|
| | 2 | |
Zadanie 3
| | 2 | | 1 | |
Proste o równaniach y = − |
| x + 4, y = − |
| x + 4 i y = 0 zawierają boki trójkąta ABC. |
| | 3 | | 2 | |
a) Oblicz pole tego trójkąta.
b) Wyznacz cosinus kąta między najkrótszym i najdłuższym bokiem trójkąta.
Zadanie 4
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S = (−3, 1) stycznego do prostej l: y = −2x + 4 oraz
oblicz długość boku trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg.
2 mar 18:28
Klekota: Zad 1.
Punkty A i B wyznaczasz podstawiając do równania okręgu x=0
Punkty C i D wyznaczasz podstawiając do równania okręgu y=0
Jeśli zrobić roboczy rysunek sytuacji, to widać, że powstaje czworokąt składający się z
czterech trójkątów prostokątnych, których pole jest bardzo łatwe do policzenia. Obwód składa
się z przeciwprostokątnych tych 4 trójkątów, a te do wyliczenia Pitagorasem.
Zad 2.
P leży na danej prostej, więc ma współrzędne: P=(x, 1/2 x)
|PR| = 4, wzór na odległość między punktami jest tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
Podstawiając współrzędne P i R i
przyrównując równanie do 4 − otrzymamy równanie kwadratowe ze względu na x. Rozwiązaniem są
x
1 i x
2, które są współrzędnymi iksowymi P i P', współrzędne igrekowe liczymy z równania
prostej.
Zad 4.
Równanie okręgu jest tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1468.html
a i b mamy, brakuje tylko r.
r jest odległością punktu S od prostej, wyliczamy ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
Zad 3
a) punkty przecięcia prostych wyznaczają wiechchołki. Jeden z boków leży na osi OX − weźmy go
jako podstawę. wysokością będzie igrekowa wspołrzędna (a ściślej jej wartość bezwzględna)
wierzchołka który jest w miejscu przecięcia pozostałych dwóch prostych. Masz podstawę i
wysokość, masz pole trójkąta.
b) dla cosinusa muszę zrobić sobie rysunek − za chwilę.
2 mar 18:55
Andżelika: Dziękuję za poradę. Z zadaniem pierwszym, drugim i czwartym sobie poradziłam. Jednka nadal nie
potrafię rozwiązać zadania trzeciego.
2 mar 22:13
tn: Otóż przecięcia tych prostych to punkty stanowiące wierzchołki trójkąta. Znające je nie musisz
się bawić w szukanie wysokości itd. jeśli poznasz wzór na pole trójkąta w układzie
współrzędnych.
2 mar 22:44
tn: nad tym cosinusem to się też dobrze zastanów
2 mar 22:44
Mila: Obydwie proste przechodzą przez punkt C(0,4)
Miejsca zerowe, to: 6 oraz 8
najkrótszy bok AB=8−6= 2
2}średni bok AC=
√(6−0)2+(0−4)2=
√52=
BC =
√82+42=
√80
cos oblicz z tw. cosinusów
2 mar 23:02
marcyś: znajdź równanie okręgu o środku w punkcie S(2,1) i stycznego do prostej o równaniu y=x+3
7 lis 11:46
marcyś:
7 lis 11:47
Krzysiek : Zauwaz ze czesc rownania okregu juz masz bo masz podany srodek okregu . Po pelnego szczescia
brakuje jeszcze promienia
Mozesz obliczyc go tak.
Zanien rownanie prostej ktora masz w postaci kierunkowej na postac ogolna Ax+By+C=0 Bedzie
−x+y−3=0
Teraz masz postac ogolna prostej wiec ze wzoru na odleglosc punktu S od prostej wyznaczysz
dlugosc promienia bo ten okrag ma byc styczny do prostej
Mamy wzor
Z rownania prostej z postaci ogolnej nasze A=−1,B=1C=−3
Masz tez punkt S o wspolrzednych x
o=2 i y
o=1
Natomiast d bedzie dlugoscia promienia
| | I(−1)*2+1*1−3I | | 4 | |
d= |
| = |
| po uusunieciu niewymiernosci z mianownika dostaniemy |
| | √2 | | √2 | |
d=2
√2 a d jest rownwe promieniowi wiec zapiszemy r=2
√2
Tylko ze w rownaniu okregu. jest r
2 wiec naze rownanie kregu bedzie mialo postac
(x−2)
2+(y−1)
2=(2
√2)
2⇒(x−2)
2+y−1)
2=8
Prosze kliknacna lewej stronie jest taki link −geometria analityczna i tam jest wszystko co
potrzebne do obliczen. Jescze jedno tam napisalem we wzorze na d 4 a nie −(4) bo tam jest
wartosc bezwzgledna a wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna . Mysle ze powinno byc dobrze
7 lis 12:37
marcyś: Rozwiąż równanie : 3x
7 lis 13:11
marcyś: rozwiąż równanie 3xdo 3 +2xdo2+15x+10=0
b) w licznikux−3 w mianowniku 2−x to wszystko =2
7 lis 13:14
marcyś: 3x3+2x2+15x+10=0
b)(x−3)/(2−x)=2
7 lis 13:18
Krzysiek : tak na szybko bo sie spiesze do pracy.
W a −poszukaj pierwistkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego czyli 10 dalej wiesz co robic
| | x−3 | |
w b |
| =2 mianownik≠ 0 ⇒2−x≠0⇒x≠2 −obie strony rownania *(2−x) aby pozbyc sie |
| | 2−x | |
mianownika i to juz zwykle rownanie liniowe to sobie juz rozwiazesz i sprawdzisz czy
rozwiazanie nalezy do dziedziny . Czesc.
7 lis 13:41