matematykaszkolna.pl
Hmmmmm Ola: Najdłuższa przekątna graniastoslupa prawidlowego szesciokątnego jest nachylona do plaszczezny podstawy pod katem 60stopni. Oblicz stosunek wysokosci tego graniastoslupa
2 mar 22:58
krystek: rysunekI pytanie nie jest jasne.
2 mar 23:11
Ola: Wlasnie te zadanie to wogole jest dziwne.....
 H 
tg60=

d 
2 mar 23:21
Ola: moze tu tylko o to chodzi? emotka hehe jak myslicie?
2 mar 23:28
Mila: Olu zapisz treść zadania, tak nie może być sformułowane zadanie w żadnej książce.Chyba robisz jakieś skróty. Krystek − ładny rysunek!emotka
2 mar 23:34
krystek: A dzieki Mila, Olu zapisałaś tgα ale jeżeli masz na myśli przekątna graniastosłupa to sinα
2 mar 23:36
Mila: Krystek, Eta: mam pytanie. Układ 3 warunków z dziedziny logarytmu.: x>0 x>m (parametr) x>3 wniosek odnośnie m?
2 mar 23:42
Ola: Słuchajcie te zadanie jest tak sformułowane Mnie tez strasznie dziwilo, nie nie robilam zadnych skrotów. Babka dawala nam na kartkach moze ona cos nie dopisala hahaha
2 mar 23:48
Eta: m>3
2 mar 23:50
Mila: Olu, napisz maila do koleżanki z klasy może ma lepszą treść, jutro pomożemy .
2 mar 23:50
Mila: Eta , też tak myślałam, ale w kilku zadaniach akurat w odpowiedziach jest inaczej. No chyba, że sama warunki źle interpretowałam. Będę jutro nad tym myślała. Dziękuję.emotka
2 mar 23:53
Mila: Acha, to, że m>0 to jest oczywiste, ale m<3 to mi nie pasuje.Napiszę jutro.Może ja zawaliłam.
2 mar 23:56
Ola: Wlasnie pisalam i mowi ze ma taka sama tresc i tez nie wie jak je zrobic Ajjj ta kochana MATEMATYKA
2 mar 23:59
Ola: jesli d− to przekatna podstawy
 H 
tg60=

d 
dobrze mowie?
3 mar 00:38
Ola:
 h 
3=

/*d
 d 
h=d3
3 mar 00:42
Ola: Mila, Eta moze byc cos takiego? Musze cos nagrezdac bo pustego nie oddam, od razu 1!
3 mar 00:43
Ola: jest ktos
3 mar 00:47
jok: rysunekd = 2a (szesciakąt foremny)
3 mar 11:06
Mila: H − wysokość graniastosłupa (rysunek Krystka) d − najdłuższa przekątna graniastosłupa p=2a −−−− przekątna podstawy (tak , jak narysował jok)
 H 
tg600 =

p 
 H 
tg600 =

2a 
H 

=3
2a 
3 mar 16:54