prawdopodobieństwo
bella: Z tali 52 kar wylosowano jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo,że wylosowano karte pikową
luba walet?
NIe znam się na kartach i nie wiem ile ich jest w talii:
2 mar 22:48
Basia:
13 pików i 4 walety (ale uważaj, bo jeden walet jest pikowy; nie policz go dwa razy)
2 mar 22:50
bella: to będzie 1752 ?
2 mar 22:53
123: Polecam zapoznać się tak na przyszłość:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karty
|Ω| = C
152 = 52
|A| = C
113 = 13 − wylosowanie pika // masz 13 różnych kolorów pika
|B| = C
14 = 4 − wylosowanie waleta // masz 4 walety w 4 różnych kolorach
A∩B = 1 − wylosowanie waleta w kolorze pik // bo masz tylko 1 waleta w kolorze pik
A∪B = A + B − A∩B
A∪B = 13 + 4 − 1 = 17 − 1 = 16
| | 16 | | 8 | | 4 | |
P(A∪B) = |
| = |
| = |
| |
| | 52 | | 26 | | 13 | |
2 mar 23:01