RÓWNANIA KWADRATOWE
lilly : hej czy ktoś mógłby mi rozwiązać jeden z przykładów bym mogła zrozumieć jak robić pozostałe
ponieważ nie bardzo rozumiem równań kwadratowych.
(x+1)(2x+3)=4x2−22
2 mar 20:12
Saizou : najpierw wymnóż nawiasy
2 mar 20:14
lilly : 2x2+3x+2+3=4x2−22
2 mar 20:16
Saizou : źle
(x+1)(2x+3)=2x2+3x+2x+3=2x2+5x+3
2 mar 20:19
Adrian:
A teraz przyrównaj wszystko do 0
następnie wartości podobne zredukuj
i zostanie ci funkcja kwadratowa, A miejsca zerowe wyliczysz z "Delty"
2 mar 20:20
lilly : skąd ci się to wzieło ? wzór skróconego mnożenia?
2 mar 20:21
lilly : wiem i jeżeli Δ >0 ma 2 rozwiązania
Δ<0 nie ma
Δ= 0 − jedno
2 mar 20:22
Saizou : każdy razy każdy, a nie wzór skróconego mnożenia
x*2x=2x2
x*3=3x
1*2x=2x
1*3=3
2 mar 20:23
lilly : co stało się z 42−22? ...
2 mar 20:23
lilly : dobrze jeżeli masz być nie miły/miła to po co wg odpisujesz na to pytanie ? nie potrzebuje
łaski od kogoś kto myśli że skoro to rozumie to jest mądry jak Einstein .
2 mar 20:24
lilly : chodziło mi o 4x2−22 ... a nie o pierwsze
2 mar 20:25
Saizou : ja tylko ci nawiasy wymnożyłem
2x2+5x+3=4x2−22 teraz wszystko na lewą stronę
2x2+5x+3−4x2+22=0
−2x2+5x+25=0 wzór ogólny równania kwadratowego to ax2+bx+c=0
liczysz deltę
Δ=b2−4ac
2 mar 20:26
lilly : dziękuje bardzo . powoli zaczynam jarzyć . potrzebowałam zrozumieć to chodź trochę na mój
chłopski rozum
2 mar 20:30
Saizou : a jaka wyszła delta?
2 mar 20:32
2 mar 20:33
lilly : zrobiłam tak jak babka nas uczyła
−2x
2+5x+25=0
a=−2 , b=5 , c=25
Δ=b
2−4ac=25−4*(−2)*25=25+200=225
2 mar 20:38
Saizou :
2 mar 20:48
2 mar 20:56
Saizou : ok
2 mar 21:00
lilly : kurcze znowu mam problem
2 mar 21:09
Saizou : jaki?
2 mar 21:13
lilly : no bo jak obliczam inne przykłady to znowu mi byki wychodzą np.
(x+1)(x−1)=(x−1)(3−x)
x2−x+x−1=3−x2−3−1
x2−x+x−1−3+x2+3+1=0
x2−x−2=0
a=1 . b= 1 . c= −2
Δ=b2−4ac=1−4*1*(−2)=1+8=9
tak ma wyjść ? potem licząc 2 rozwiązaniami to √9=3
2 mar 21:18
Saizou : (x+1)(x−1)=(x−1)(3−x) na tym kroku podziel prze x−1
2 mar 21:20
lilly : ale czemu ? już wg nie rozumiem
2 mar 21:21
Saizou : bo jeśli tak podzielisz to masz prostsze równanie
x+1=3−x
2 mar 21:22
lilly : wiem czemu mi wychodziło źle , bo zamiast b=1 , powinno b= −1 i wtedy mi wychodzi na minusie 7
2 mar 21:23
prostota: x
2 − 1 = 3x − x
2 − 3 + x
x
2 −1 = −x
2 + 4x − 3
2x
2 − 4x + 2 = 0
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 16 − 16
Δ = 0
tak?
2 mar 21:23
lilly : a można tak ? gdybym miała (3x+4)(x−4)=(5−x)(3x+4) to mogę podzielić przez 3x+4 ?
2 mar 21:24
Saizou : możesz, bo wiadomo że jeśli byś liczyła deltę to wyjdzie 0
2 mar 21:27
prostota: wyszla wam Δ = 0?
2 mar 21:31
Saizou : tak
2 mar 21:32
lilly : ręce mi opadają ! żaden z przykładów nie wychodzi mi dobrze
2 mar 21:39
lilly : albo późna pora na myślenie albo mam siano w głowie
2 mar 21:39
Saizou : nie ma co się załamywać tylko ćwiczyć
2 mar 21:39
2 mar 21:41
prostota: To daj kolejny to się pomoże

Ja 2 miesiace temu nie kapowałem WOGÓLE funkcji liniowej i
kwadratowej...teraz myśle, że na mature podstawową powinienem zrobić każde zadanie.
2 mar 21:41
prostota: w 2 tygodnie to pojołem, a od 2 miesiecy biore sie za wielomiany a coś nie moge się wziąść, za
duzo obowiazkow
2 mar 21:42
lilly: (x−1)(x−2)=20
tak mi wychodzi:
x2−2x−x−2=20
x2−x−2−20=0
x2−x−18=0
a=1 b=1 c =−18
Δ=1−4*1*(−18)=1+72=73
jak ja mam z tego pierwiastek wyciągnąć?
2 mar 21:45
lilly: ja właśnie tego nie rozumiem za bardzo ale chce się spytać żeby ktoś wytłumaczył gdzie
popełniam błędy i żebym choć trochę zrozumiała bo moglabym wpisac na google i się nie trudzić
ale wolę zrozumieć niz potem na kartkówce jedyneczke dostać
2 mar 21:47
prostota: x2 − 2x − 1x + 2 = 20
x2 − 3x − 18 = 0
Δ = b2 − 4ac
Δ = 9 −4(1)(−18)
Δ = 9 + 72
Δ = 81
2 mar 21:49
lilly: czemu 3x ? przecież jest tam 2x−1x
2 mar 21:50
prostota: −2x − 1x = −3x
a ty napisałaś −2x − 1x = −x
pamietam jak nauczyciel w podstawowce mi tlumaczyl:
"Jak cos pozyczasz, a pozniej jeszcze raz pozyczasz to masz jeszcze wiekszy dług"
2 mar 21:51
prostota: (x − 1)(x −2)
2 mar 21:51
lilly: ty no tak powinnam patrzeć czy mam + czy − przed liczbą bo to wszystko zmienia
2 mar 21:52
prostota: dokładnie

oblicz pierwiastki
2 mar 21:52
lilly: czyli x1=6
a x2=−3?
2 mar 21:55
lilly: no √81=9
2 mar 21:55
prostota: nie
a = 1
b = −3
c = − 18
2 mar 21:56
prostota: a nie przepraszam, moj blad
2 mar 21:57
lilly: i teraz problem z tym :
4(x2−1)=4x−1
4x2−4=4x−1
4x2−5−4x=0
a=4 b=−5 c=−4
Δ=25−4(4*(−4)=25+64=89
2 mar 22:01
prostota: ok, drogom redukcji:
liczba a to ta, która znajduje się przy x2
liczbab to ta, która znajduje się przy x
liczba c to wyraz wolny (bez x przy sobie)
2 mar 22:03
prostota: kolejny błąd to taki, ze jezeli przenosisz liczby na drugą strone to zmieniasz znak
2 mar 22:05
lilly: nie , zastrzelcie mnie . nie kumam tego . chyba odstawie to na jutro bo dziś mózg już
przegrzany
2 mar 22:06
prostota: (patrz liczba 5)
2 mar 22:06
prostota: e−zadania.pl
wejdz sobie na tą strone i tam jest w filmikach dobrze wyjaśnione
2 mar 22:07
Saizou : (x−1)(x−2)=20
x
2−2x−x+2=20
x
2−3x−18=0
Δ=9+81=90
√Δ=3
√10
2 mar 22:07
prostota: @Saizou
18 * 4 = 72
72 + 9 = 81
2 mar 22:09
lilly: dzięki wielkie za czas i wg chęć mi pomóc ale pasuje dzisiaj. za późna godzina
2 mar 22:11
Saizou : właśnie, mój błąd źle przepisałem z kalkulatora
2 mar 22:13