Pomocy! Na jutro ;/
Ola: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 18cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego stożka.
2 mar 22:21
krystek: | | a2√3 | |
Ptrójkąta równobocznego= |
| |
| | 4 | |
2 mar 22:23
Ola: a mozesz mi wyprowadzic ten wzor zeby te a wyszlo? bo mi nie wychodzi
2 mar 22:24
krystek: Zapisz poprawię
2 mar 22:25
Ola: Kurcze krystek jestem tu pierwszy raz na tym forum'/ Nawet nie wiem jak tu kreske ulamkowa sie
robi

Prosze pomoz

!
2 mar 22:32
krystek: Zlewej strony masz "przepis" jak pisać!
a
2√3=18*4
a
2=24
√3
2 mar 22:37
2 mar 22:49
Ola: a co dalej

Nie rozumiem tego
2 mar 22:49
Ola: pomoze mi ktos z tym zadankiem? Ile a bedzie wynosilo? bo sie zatrzymuje w tym miejscu
2 mar 22:59
krystek: a=√24√3=√4*6√3=
2 mar 23:04
Ola: a skad 24 sie wzielo? wytlumaczysz mi? bo nie sztuka przepisac wszystko, tylko skad sie bierze
trzeba wiedziec
2 mar 23:06
krystek: a=2√6√3
i teraz r=...
l=..
Pb=π*r*l
2 mar 23:07
krystek: Podziel, przez √3 i usuń niewymiernośc.
2 mar 23:07
Ola: Oh tak Krystek juz rozumiem

Dzieki wielkie. A mi cos sie pomieszalo i zamiast dzielic to
mnozylam przez
√3
2 mar 23:10
Ola: A jeszcze zapytam: pierwiastka z pierwiastka nie mozna wyciagnac?
2 mar 23:22
Ola: Nic mi tu nie wychodzi

Pierwiastki pod pierwiastkami. Cuda nie dziwy...
2 mar 23:28
krystek: A jak podstawisz do wzoru i wymnożysz to zobacz co otrzymasz.
2 mar 23:38
Ola: wlasnie w tym jest problem ze nie moge wymnozyc tych pierwiastkow, nie wiem czy to tak
P= π*√6√3*2√6√3
2 mar 23:44
Ola: p=36π


?
2 mar 23:45
Eta:
Zauważ,że
| | 1 | | 1 | |
r= |
| l to Pb= πrl= π |
| l2 l2= 24√3 |
| | 2 | | 2 | |
P
b= ...........
2 mar 23:47
Ola: O kurcze juz sie pogubilam...
2 mar 23:49
Ola: Eta pomozesz mi od poczatku?
2 mar 23:50
Eta:

Wszystko tak jak podała Ci
krystek
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r= |
| *l Pb= π*r*l= π* |
| *l*l= |
| π *l2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
l
2=a
2= 24
√3
P
b= ...........
2 mar 23:54
Ola: Eta ale a=l tak? czyli tak jak robilam
2 mar 23:55
Ola: i ile wyszło Ci Pb?
2 mar 23:57
Eta:
tak

tylko jak otrzymałaś a
2= 24
√3 to nie musisz liczyć samego "a"
| | 1 | |
bo w Pb masz |
| π*l2 czyli a2= l2= 24√3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
masz odp: Pb= |
| π*24√3= 12√3*π |
| | 2 | |
i to wszystko
2 mar 23:59
Ola: Ah tak rozumiem. Dzieki bardzo w zyciu bym do tego sama nie doszla.
Dziękuje Eta
3 mar 00:01
Eta:
Na zdrowie
3 mar 00:02
Ola: Fakt ze nie rozumiem do konca tego zadania, ale dzieki

Podziwiam tych ktorzy jeszcze o tej godzinie myslą
3 mar 00:03