geometria
Nati: wyznacz miary kantów czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc ze przedłużenie przeciwległych boków
przecinają się tworząc kąty 200 i 440
2 mar 11:14
think:

suma kątów w trójkącie wynosi 180
o
czerwony trójkąt to:
44 + α + γ = 180
niebieski trójkąt:
α + β + 20 = 180
oraz własność czworokąta wpisanego w okrąg:
α + δ = 180
β + γ = 180
to są informacje wystarczające do rozwiązania tego zadania.
2 mar 11:30
Nati: czy aby obliczyć pozostałe kąty przy trójkącie czerwonym powinnam poprowadzić styczną przy α

?
2 mar 12:01
2 mar 12:46
Nati: Będę wdzięczna za sprawdzenie
2 mar 12:49
think: Nati wypisałam Ci równania, skąd Ci się wzięło 44 + β + δ = 180, to nie jest równoważne z 44 +
α + γ =180.
2 mar 17:49