Przedział (-6,11) jest zbiorem rozwiązań
Ewe: Przedział (−6,11) jest zbiorem rozwiązań
A. (x+6)(11−x)>0
B.(x−6)(11−x)<0
C. (x+6)(x−11)>0
D (x−6)(11+x)<0
2 mar 21:53
Mila: Na czym polega Twój problem?
2 mar 22:08
tn: każde z równań jest kwadratowe. Musisz sobie oszacować miejsca zerowe, po czym spojrzeć na znak
przy najwyższej potędzie jak > 0 to mamy uśmiechnięte, w przeciwnym razie smutne.
Możesz narysować też schematyczne parabole
2 mar 22:08
prostota:

(x + 6)(x − 11) => x
2 −5x − 66 > 0
Δ = 289
a > 0
Potwierdzenie na rysunku
2 mar 22:16
prostota:

sorry, tak parabola bedzie wygladać
odpowiedź d
namieszalem troche, sprawdz sobie to na przykładzie d
tak?
2 mar 22:21
prostota: znaki > oraz < mi się pierdykły
2 mar 22:21
prostota: kurde

zem namotał
sorry
1. rozloz na postać ogólną
2. wyznacz miejsca zerowe (pierwiastki z delty)
3. zauważ wartość a ( czy większe/mniejsze od zera) oraz wartość
4. sprawdź jakiego przedziału ta funkcja dotyczy (> 0 lub < 0)
2 mar 22:29
Mila: Prostota , ładna samokrytyka.

Ma być :
A
Rysunek dobry i obliczenia też, tylko ma być a<0. To dotyczy 22
16
2 mar 22:31
Samanta: Tutaj nie trzeba liczyc delty akurat

Wystarczy znaki zmienic na przeciwne i odrazu widać ze
x
1=6 i x
2=11 jak jest właśnie w takich nawiasach jak ty masz w przykladzie

tylko teraz
trzeba zauwazyc czy parabola w górę czy w dół i koniec
2 mar 22:43
Samanta: Poprawka nie napisałam '−' , powinno byc x2= −11
2 mar 22:46
Mila: Samanta na pewno?
2 mar 23:10