matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.4.2009
Zadania
Odp.
32
bahiyya:
Punkty wspólne parabol y=−x
2
+2x+8 i y=1/2x
2
−x+7/2 oraz wierzchołki tych paraboli tworzą czworokąt. Oblicz jego pole.
7
****:
na okręgu r=2 opisano trójkąt prostokątny. Jedna z jedo przyprostokątnych ma długość 5. Oblicz pole tego trójkąta.
8
buuu:
Pewnie komus sie moga te zadania wydawac banalne , ale ja z nimi mam problem i potrzebuje wytlumaczenia co i jak. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc to bardzo bym prosil
3
13LateK:
w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają warunek log
2
xy
2
=log
2
X*log
2
y
4
Adam:
5tg(1/4x − π/5)=−5 równanie trygonometryczne
4
Madzia:
hej
dlugosc linii kolejowej z Neapolu do Rzymu wynosi ok.250 km. z obu miast wyruszyly naprzeciw siebie dwa pociagi. ekspres z Rzymu jechał ze srednia predkoscia 110 km/godz,
5
Ona:
:::rysunek::: Na rysunku jest przedstawiona strzykawka lekarska, w któej znajduje się 7ml lekarstwa. Do
2
karol922:
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długosc 6 cm. Oblicz odległosc środka ciężkości tego trójkąta od wierzchołka kąta prostego.
1
mika:
3
roman:
Oblicz:
3
pelagia:
Czy ktos moze mi pomoc
? Rozwiaz nierownosc wielomianowa
1
adam:
Objętosć stożka jest równa 12 π dm
3
a cosinus kąta α miedzy wysokością i tworzącąstożka wynosi 0.8 . Oblicz
6
sisi:
POMOCY
Opisz za pomocą nierówności prostokąt o wierzchołkach (−1,−1),(4,−1),(4,2),(−1,2)
3
Majka:
:::rysunek::: Pan Tadeusz maluje ścianę wałkiem o wymiarach podanych na rysunku. Malując wykonuje równe
4
karol922:
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny, którego boki maja długość 5cm, 5cm, 6cm.
3
pelagia:
Oblicz wyraz pierwszy a
1
i roznice r ciagu arytmetycznego a)
6
Ona:
:::rysunek::: Kufer ma kształt i wymiary takie jak na rysunku (wieko to połowa powierzchni walca) Kufer
1
pelagia:
rozwiaz nierownosc wielomianowa a)
7
sisi:
mam zadanie na zaliczenie i nie bardzo wiem jak je ugryźć Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających układ nierówności
10
daisy:
1. grupa szachistów zorganizowała rozgrywki w których każdy zawodnik z każdym innym zawodnikiem miał rozegrać jedna partie. postanowiono rozegrac po 5 partii dziennie.
7
majki:
Witam
Mam takie zadanie do rozwiazania probuje go zrobic ale nie wiem dokladnie jak
5
madzia:
mam pytanie. Czy moze mi ktos wytłumaczyc dokladnie skad sie wzial taki wynik , konkretnie co z czego?
7
kasia1990:
Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dl 18 cm i 24 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa...
0
natka:
Oblicz promień okręgu wpisanegow trójkat prostokątny z przyprostokątnymi długość
1
POmocy:
Turysta wyjechał na motocyklu z miasta A do B z predkoscia 60km/h PO 45 min zmniejszyl predkosc o 10 km/h i do celu przyjechal o pol godziny pozniej niz gdyby jechal ze stala
0
egzamin:
mam pytanie .. wiem ze wielu z was pisało juz egzamin ile mieliscie pkt ? z matemtyczno przyrodniczego?
1
mario:
witam nie było mnie w szkole dłuższy czas a w tym czasie zaczęli przerabiać sinusoide cosinusoide idt.czy mógłby mi ktos wytłumaczyć jak np odczytać największą i najmniejszą
1
mario:
witam nie było mnie w szkole dłuższy czas a w tym czasie zaczęli przerabiać sinusoide cosinusoide idt.czy mógłby mi ktos wytłumaczyć jak np odczytać największą i najmniejszą
3
POmocy:
Oblicz prawdopodobienswto tego ze w grupie siedmoosobowej wszystkie maja urodziny w tym samym dniu tygodnia
4
Pyśka:
tg
2
sinα + sinα *tg
2
α =
cosα
Czy to ta podana róznośc jest tożsamościa trygonomertczną?
2
karol922:
W trójkącie prostokątnym równoramiennym najkrótsza wysokość ma długość 1 dm. Jakie są długości boków tego trójkąta?
1
skala:
mam taki problem nie rozumiem skali jak jest w zadniu np. 1:20 000 a w czwartek egzamin .Proszę o pomoc . Skala jest w każdym teście
3
asia38:
1.)W kulę o promieniu 3 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości 4.Jaką wysokość ma ten ostrosłup?
10
asia38:
Stożek o kącie rozwarcia 90 stopni ma objętość 9.Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka..
1
asia38:
Proszę o pomoc w zadanku.Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach długości 10 i 50 cm .Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona
14
Żabcia:
Wzór w postaci kanonicznej funkcji y=3/4x
2
−1/2x +1/4 to:
1
Karla:
Na poddaszu domu znajduje sie scianka dzialowa, oddalone od siebie o 8 m. Przekroj poprzeczny tego poddasza ma kaształt trójkąta równoramiennego o podstawie 2x i wysokosci
5
Kris_garg:
Pierwsza loteria zawiera 10 losów z czego 1 wygrywa druga loteria 20 losów z czego 2 wygrywają
10
Żabcia:
Parabola która jest wykresem funkcji y=2(x−1)
2
−4 , ma wierzchołek o współrzędnych:
1
kidyla:
Na zabawę Ola zrobiła sobie czapkę balową w kształcie stożka. W tym celu narysowała na kartonie wycinek koła o kącie 120 stopni i wycięła go nożyczkami . Po zwinięciu wycinka
12
znowu_:
Mam takie oto działanie związane z logarytmami: 3−log
1
4
3
2
PoMoCy BłAgAm:
Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz proskąt o bokach c i d. Długość boku c to 90% długości boku a. Długość d to 120% długości boku b. Oblicz, ile
6
kaczor:
wyznacz wszystkie pary liczb które spełniają równanie xy + x + 2y = 2. Proszę tylko o podpowiedz a nie o rozwiązanie.
1
aga:
log
2
2
√
2
−log
2
1/8 * log
2
2
√
2
1
Pomocy:
W fabryce szkła produkuje się kuliki szklane o promieniu 5 cm. Do wysyłki będą one pakowane po 4 sztuki w sztywne pudełka w kształcie walca, którego wysokość wynosi 10 cm,
1
kasia:(:(:(:(:(:
czy ktoś umiałby mi narysować siatki graniastosłupa i ostrosłupa o podstawach równoległoboku? przy czym ( max szer. 20 cm, max wys. 28cm)
1
pomóżcie!!!:
chyba równoramiennego Bogdan
1
pomóżcie!!!:
Napisz równanie prostej prostopadłej i równoległej, o równaniu 2x+y−1=0 i przechodzącej przez środek okręgu o równaniu (x−4)
2
+y=9
2
pomóżcie!!!:
obliczyć pole trójkąta mając daną długość promienia okręgu na nim opisanego r=6
2
pomóżcie!!!:
dane są wierzchołki trójkąta ABC, A=(2,6) B=(6,−2) C=(−4,−4) a) napisz równanie AB, Równanie wysokości trójkąta poprowadzonej z C i oblicz jej długości, b)równanie
2
basia:
1/2 log 4 + 2/3 log 8
1
pomóżcie!!!:
Oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego, którego Pp=36cm
2
a kąt ma 60 stopni
5
pomóżcie!!!:
Rozwiąż równania i nierówności :a) [x−3]=5 , b) [4−x]<2 c) x
4
−2x
2
−25=0 d)−2x
2
+3x+5<0
1
pomóżcie!!!:
Wyznacz zbiory : sumę A B, iloczyn, i różnicę A\B, B/A jeśli: A{x∈R: [x+1]>3} ; B {x∈R:(2x−3)
2
≤4(x+1)
2
}
0
POLA:
kto pomoże ***pola?
4
Sylwia:
Pomocy
Liczby 4, 10, c są długościami boków trójkata równoramiennego. Oblicz c
6
pomóżcie!!!:
Sporządz wykresy funkcji i podaj własności a) y=−x
2
+4x ,b)y=6/x c) y=3/4x−1
7
***pola***:
9.24 Niech P będzie dowolnym punktem wewnętrznym trójkąta ABC. Wykaż że x y z
2
Ania:):
KTO POMOŻE W ROZWIĄZANIU ZADANIA
1
***pola***:
9.22 wyznacz długość boku c trójkąta jeśli dane są długość a,b dwóch boków oraz wiadomo, że h
a
+h
b
=h
c
3
Matjoszka:
:::rysunek::: Jak mam obliczyć kaąt ten niebieski mając położenie punktu 4,6 ?
1
Mikołaj:
Mikołaj: Nie jarzę dwóch zadań I. Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt D, że ICDI:IDBI=2:1. Oblicz:
1
jeremi:
Mikołaj: Nie jarzę dwóch zadań I. Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt D, że ICDI:IDBI=2:1. Oblicz:
2
Raczek:
Jabłko spadlo swobodnie z wysokkosci 3 m a)oblicz w sekundach z dokladnisci do 1 miejsca po przecinku,czas spadania jablka
1
Ania:
W czasie zabaw na śniegu dzieci usypały stożek o wysokości 1,5 m i średnicy 2m. Ile kulek o promieniu 30 cm można ulepić ze śniegu użytego do usypania stożka?
21
KłopoteQ:
:::rysunek::: Punkt D leży na boku BC trójkąta równoraiennego ABC w którym |AC|=|BC|.
1
pomóżcie!!!:
7
Edzia:
Mam problem z pewnym zadaniem. Oblicz objętość kuli której różnica pola powierzchni i pola jej koła wielkiego wynosi
1
jeremi:
Witajcie, mam problemy z 3 zadaniami:( 1) Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt D, że ICDI:IDBI=2:1. Oblicz:
11
jeremi:
Witajcie, mam problemy z 3 zadaniami:( 1) Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt D, że ICDI:IDBI=2:1. Oblicz:
26
dpelczar:
Suma n poczatkowych wyrazów ciągu arytmtycznego (a
n
) wyraza sie wzorem S
n
= 2n2+n dla n≥1. Oblicz sume 50 początkowych wyrazów o indeksach nieparzystych a
1
+a
3
+....+a
9
9
.
2
madzia:
Dysponujesz mieszkaniem o wartości 200tys. Możesz je sprzedać i wpłacić pieniądze na lokatę bankową. Oprocentowanie wynosi 6%. Możesz je również wynająć otrzymując
14
Kuba:
:::rysunek::: Zadanie proste,ale sie motam troche,gdzies robie błąd.
4
Muniek:
siemka. nie umiem obliczyć pola całkowitego stozka H=12 cm r=6 cm
0
pomóżcie!!!:
to zadanie trzeba zapisać w ułamku, chyba trzeba zamienić na ułamek zwykły
3
Basia:
Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 24cm
2
. oblicz objętośc. Moje pytanie brzmi czy ramię jest równe 2 czy 4?
6
RAFAŁ:
Kwadrat oraz prostokąt mają równe obwody, przy czym jeden z boków prostokąta jest równy przekątnej kwadratu.Oblicz:
2
pomóżcie!!!:
√
50
−2
√
8
przez (w mianowniku)
√
18
+1
6
pomóżcie!!!:
3,2(15)
4
kłopoteq:
zbiorem nierówności x
2
≥3 jest
no własnie co?
prosze o podpowiedź
3
jatoja:
Jedną lekcję tylko miałam z tego tematu i nie wiem jak to zrobić, proszę o pomoc w
√
2
rozwiązaniu takich przykładów: a) cosx=
2
−
√
3
b) cosx=
.
2
4
Majcia:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli jego krawędź boczna o długości 6 nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
1
KRYCHADD:
ROZŁÓŻ WIELOMIAN NA CZYNNIKI
2
KRYCHADD:
WYZNACZ WSPOŁCZYNNIKI WIELOMIANU W(x) jeśli
6
Pomocy:
W fabryce szkła produkuje się kuliki szklane o promieniu 5 cm. Do wysyłki będą one pakowane po 4 sztuki w sztywne pudełka w kształcie walca, którego wysokość wynosi 10 cm,
2
KRYCHADD:
a) WYZNACZ WIELOMIAN G(x)=5f(x)−3g(x), jeśli f(x)=5x
4
−4x
3
+2x
2
−8 ;
4
dpelczar:
Suma n poczatkowych wyrazów ciągu arytmtycznego (a
n
) wyraza sie wzorem S
n
= 2n
2
+n dla n≥1. Oblicz sume 50 początkowych wyrazów o indeksach nieparzystych a
1
+a
3
+....+a
9
9
.
28
Kaśka:
Hejka
Nasza babka od majcy nas nie lubi i dała nam trzy trudne zadania. Wogóle nie kapuje o co w nich biega
Prosze pomóżcie..
6
zadanie:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 6cm i 8cm. Każda krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60∘ . Oblicz pole powierzchni ostrosłupa.
6
Darek:
w(x)=x
3
−3x+2 rozłóż na czynniki liniowe
2
Onn:
liczba log24 jest równa? ile?
nie czaje tego pomózcie
a)2log2+log20
1
13LateK:
To drugie zadanko
3
13LateK:
Witam.
8
Ania:
Musze rozwiązać dwa zadania. I nie wiem kompletnie jak je zrobić
Błagam,pomocy. zad 1. Zad 1 Wysokość graniastosłupa prostego ma długość 18 cm. Podstawą jego jest
4
Tomek:
Dany jest prostokąt o wierzchołkach A(3;2) B(0;2) C(0;−4) D(3;−4) oraz prosta k o równaniu y=mx−m, gdzie m jest parametrem. Uzasadnij, że istnieją punkty na brzegu
2
Darek:
POmocy zaznacz na ukladzie wspolrzednych zbiory:
1
imię lub nick:
:::rysunek::: No to jeszcze jedno zadanie konkursowe
32
MATURZYSTA:
Proszę o pomoc w tych zadaniach: Zadanie 1.