układ współrzędnych
sisi: mam zadanie na zaliczenie i nie bardzo wiem jak je ugryźć
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających układ nierówności
x≥−2
y≤0
18 kwi 18:50
marek:

Na początek zamień sobie te nierówności na równania i narysuj je w 1 ukł. współrzędnych
niebieska to y =
12x − 2
czerwona to x = −2
a y = 0 to os x układu.
Teraz zaznacz odpowiednie obszary płaszczyzny określone nierównościami.
y ≥
12x − 2 czyli to wszystko co jest nad prostą niebieską razem z tą
prostą.
x ≥ −2 czyli to wszystko co jest z prawej strony prostej czerwonej razem z prostą
y ≤ 0 czyli wszystko pod osią x z osią z
Szukany obszar to trójkąt ( te różowe kropki ) . Zaznaczyłem tylko boki, a do Twojego
rozwiązania należy również wnętrze tego trójkąta
18 kwi 21:17
sisi: dzięki Mareczku
18 kwi 21:28
marek: nie ma za co
nie jestem tu często ale jak już się zjawię to staram się pomóc
18 kwi 21:30
sisi: mam jeszcze jedno jak byś mógł zerknąć.
Ale nie rozwiązuj tylko mnie naprowadź bo mnie trzeba stuknąć żebym zaczaiła.
Wykaż, że liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
4−7x
3+17x
2−16x+4
18 kwi 21:38
marek: skorzystaj z tw bezu
jeżeli jakaś liczba jest pierwiastkiem wielomianu to ten wielomian jest podzielny przez
dwumian x − liczba
18 kwi 21:56
marek: skoro 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem to powinnaś podzielić ten wielomian przez x−2 i
potem jeszcze raz to co zostanie też podzielić przez x−2
18 kwi 21:58
sisi: o matko dobry jesteś.
a ja tak sobie myślałam żeby go rozwiązać
18 kwi 22:35