matematykaszkolna.pl
układ współrzędnych sisi: mam zadanie na zaliczenie i nie bardzo wiem jak je ugryźć Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających układ nierówności
 1 
y≥

x−2
 2 
x≥−2 y≤0
18 kwi 18:50
marek: rysunekNa początek zamień sobie te nierówności na równania i narysuj je w 1 ukł. współrzędnych niebieska to y = 12x − 2 czerwona to x = −2 a y = 0 to os x układu. Teraz zaznacz odpowiednie obszary płaszczyzny określone nierównościami. y ≥ 12x − 2 czyli to wszystko co jest nad prostą niebieską razem z tą prostą. x ≥ −2 czyli to wszystko co jest z prawej strony prostej czerwonej razem z prostą y ≤ 0 czyli wszystko pod osią x z osią z Szukany obszar to trójkąt ( te różowe kropki ) . Zaznaczyłem tylko boki, a do Twojego rozwiązania należy również wnętrze tego trójkąta
18 kwi 21:17
sisi: dzięki Mareczku
18 kwi 21:28
marek: nie ma za co nie jestem tu często ale jak już się zjawię to staram się pomóc
18 kwi 21:30
sisi: mam jeszcze jedno jak byś mógł zerknąć. Ale nie rozwiązuj tylko mnie naprowadź bo mnie trzeba stuknąć żebym zaczaiła. Wykaż, że liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x4−7x3+17x2−16x+4
18 kwi 21:38
marek: skorzystaj z tw bezu jeżeli jakaś liczba jest pierwiastkiem wielomianu to ten wielomian jest podzielny przez dwumian x − liczba
18 kwi 21:56
marek: skoro 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem to powinnaś podzielić ten wielomian przez x−2 i potem jeszcze raz to co zostanie też podzielić przez x−2
18 kwi 21:58
sisi: o matko dobry jesteś. a ja tak sobie myślałam żeby go rozwiązać
18 kwi 22:35