stereometria
asia38: Stożek o kącie rozwarcia 90 stopni ma objętość 9.Oblicz pole powierzchni bocznej tego
stożka..
18 kwi 17:13
asia38: ?
18 kwi 19:55
Bogdan:

Ten rysunek powinien pomóc.
H = R
l = R
√2
Objętość V =
13πR
2H
9 =
13πR
2*R
Oblicz stąd R, potem długość tworzącej l.
Powierzchnia boczna stożka P
B = πRl = πR*R
√2 = πR
2√2
18 kwi 20:51
18 kwi 21:47
asia38: l=3√2
18 kwi 21:48
Bogdan:
Czy objętość w stożka jest równa 9, czy też 9π ?
18 kwi 22:13
asia38: no,tak...Pb=9√2PI
18 kwi 22:28
Bogdan:
Co no tak? V = 9 czy V = 9π?
Nad polem pisania masz przyciski, wśród nich jest π.
18 kwi 22:31
asia38: takkkkkk V=9π
Jakoś nie zauważyłam tego znaku

Dziękuję..
18 kwi 22:44
Bogdan:
Dobrze obliczyłaś PB, czy to było trudne zadanie?
18 kwi 22:56
asia38: No,nie...Dzięki Tobie

Dziękuję..Dobranoc..
18 kwi 22:58
marcin: witam czemu l=rP{2}
16 gru 13:50