Oblicz sume 50 poczatkowych wyrazow ciągu arytmetycznego
dpelczar: Suma n poczatkowych wyrazów ciągu arytmtycznego (an) wyraza sie wzorem Sn= 2n2+n dla
n≥1. Oblicz sume 50 początkowych wyrazów o indeksach nieparzystych a1+a3+....+a99.
18 kwi 11:55
Basia: Rozwiązuję
18 kwi 22:54
Basia:
a
1 + a
3 +.....+a
99 = a
1 + (a
2 +r) + (a
3 + 2r) + (a
4 + 3r)+ (a
5 +4r)
+....+(a
50+49r) =
( a
1 + a
2 +....+a
50 ) +( r + 2r + 3r +.....+ 49r) =
S
50 + r(1+2+....+49)=
S
50 + r*25*49
S
50 liczymy z wzoru na S
n
S
1 = a
1 = 2*1
2 + 1 = 3
S
2 = 2*2
2 + 2 = 8 + 2 = 10
S
1 = a
1+a
2
a
1 + a
2 = 10
3 + a
2 = 10
a
2 = 7
r = a
2 − a
1
r = 7 − 3
r = 4
−−−−−−−−−−−−−−−
podstaw i policz
18 kwi 23:06
Bogdan:
14004

Basiu, to tak jest, gdy to samo zadanie wpisujący umieszcza kilkakrotnie.
18 kwi 23:47
Basia: No widzisz Bogdanie. Przeoczyłam !
18 kwi 23:49
Mateusz: Oblicz sume 50 poczatkowych wyrazow ciągu arytmetycznego an=3n+1
20 cze 17:15