Suma 50 wyrazów ciągu arytmetycznego
dpelczar: Suma n poczatkowych wyrazów ciągu arytmtycznego (an) wyraza sie wzorem Sn= 2n2+n dla
n≥1. Oblicz sume 50 początkowych wyrazów o indeksach nieparzystych a1+a3+....+a99.
18 kwi 13:40
Bogdan:
Czy Sn = 2n2 + 2 ?
18 kwi 13:46
Bogdan:
A raczej Sn = 2n2 + n
18 kwi 13:47
dpelczar: ma być Sn = 2n2+n − przepraszam za pomyłke
18 kwi 14:04
Bogdan:
Robimy razem.
Oblicz S1 i S2
18 kwi 14:05
dpelczar: S1 = a1 = 4
S2 = 10
a2 =S2 − S1 = 6
18 kwi 14:08
dpelczar: sory... S1 = 3
a2 = 7
18 kwi 14:09
Bogdan:
Jeszcze raz oblicz S1 i potem a1 oraz a2
18 kwi 14:10
dpelczar: hmmm
r= a2 − a1 = 4
18 kwi 14:10
Bogdan:
Ok, ponieważ mamy ciąg arytmetyczny, to oblicz r oraz wyznacz an
18 kwi 14:11
dpelczar: OK jeszcze raz:
S1 = a1 = 3
S2= 10
a2 = S2 − S1 = 7
r = a2 − a1 = 4
18 kwi 14:12
Bogdan:
Sn = ?
18 kwi 14:13
Bogdan:
Poprawka, an ?
18 kwi 14:13
dpelczar: an = a1 *(n − 1) *r
wiec an = (3n − 3) * 4 = 12n − 12
18 kwi 14:14
dpelczar: kurcze pomyłka w znaku

a
n = 3 + (n−1) *r = 3 + 4n − 4 = 4n −1
18 kwi 14:16
Bogdan:
Ok.
Tworzymy nowy ciąg arytmetyczny (bn):
Oblicz b1 = a1
b2 = a3
R (różnica),
bk = a99
18 kwi 14:22
Bogdan:
To jest ciąg (bk), a nie (bn)
18 kwi 14:23
dpelczar: b1 = 3
b2 = 11
R = b2 − b1 = 8
18 kwi 14:27
dpelczar: hmm czyli b
n = b
1 + (n−1)* R
18 kwi 14:28
Bogdan:
Ok, teraz wzór na bk
18 kwi 14:28
Bogdan:
Nie n, ale k, wstaw obliczone b1 oraz R
18 kwi 14:29
dpelczar: aha no tak
bk = b1 + (n−1) * R = 3+ (50 −1) * 8 = 3+ 49*8 = 395
18 kwi 14:32
dpelczar: aha a teraz Sn = b1 + bk2 * n
18 kwi 14:33
dpelczar: czyli S
n =
3982 * 50 = 9950
18 kwi 14:34
dpelczar: dziekuje za pomoc
18 kwi 14:39
Bogdan:
Nie myl oznaczeń.
bk = 3 + (k − 1)*8 i bk = a99 = 395
czyli 3 + (k − 1)*8 = 395 stąd k = 50
Czyli mamy 50 wyrazów ciągu (bk), w którym b1 = 3, b50 = 395
S50 = 12*50*(3 + 395) = 9950
18 kwi 14:43
dpelczar: no tak... i wlasnie takie błędy robie...
Dzieki za pomoc i wytlumaczenie
18 kwi 14:52