logarytmy - prosze o pomoc.
13LateK: w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których
współrzędne spełniają warunek log2xy2=log2X*log2y
Prosze o pomoc z tym zadaniem bo logarytm są dla mnie co najmniej harde^^
18 kwi 21:51
Basia: Pomagam
18 kwi 22:00
Basia:
założenia:
x>0; y>0
log2xy2 = log2(xy) − log22 = log2x + log2y − 1
niech:
a = log2x
b = log2y
a + b − 1 = a*b
b − ab = 1 − a
b(1−a) = 1−a
1. 1−a = 0 ⇔ a=1 ⇔ log2x = 1 ⇔ x=21 ⇔ x=2
mamy b*0 = 0 czyli b może być dowolne czyli y dowolne, ale >0
A= {(2,y): y>0}
2. 1−a≠0 ⇔ a≠1 ⇔ log2x≠1 ⇔ x≠21 ⇔ x≠2
b=1
log2y = 1 ⇔ y=21 ⇔ y=2
B={(x,2): x>0 i x≠2}
rozwiązaniem jest AuB
narysować potrafisz ?
Uwaga: Punkt (2,2) nie odpada bo wprawdzie nie należy do B, ale należy do A
18 kwi 22:10
13LateK: narysuje już sam^^
19 kwi 07:20