Proszę pomóżcie
KłopoteQ:

Punkt D leży na boku BC trójkąta równoraiennego ABC w którym |AC|=|BC|.
Odcinek |AD| dzieli trójkat ABC na dwa trójkaty równoramienne w taki sposób ze
|AB|=|AD|=|CD|
Oblicz niary kątów trójkata ABC

prosze chociaż o jakąś wskazówke

i sorki za rysunek ale nie umiem tu malować
18 kwi 13:59
KłopoteQ: prosze nie smiejcie sie ze mnie

ono jest napewno proste ale ja nie umiem rozkminic
18 kwi 14:09
tim: Mi ciągle wychodzi, że kąty to 90,90,0
18 kwi 14:10
KłopoteQ: Bardzo możliwe

ja coś tak myślę, że może coś z α obliczyć? było coś takiego chyba w gimnazjum α α i
180− 2α

nie no nie umiem zadań bez danych:(
18 kwi 14:15
Bogdan:
tim Jeśli 90, 90, 0 to nie trójkąt
18 kwi 14:15
KłopoteQ: wiem wiem

przecież zartuje

aż taka tempa to nie jestem
18 kwi 14:16
tim: Już wiem
18 kwi 14:16
KłopoteQ: to może dasz mi jakąs wskazówke?
18 kwi 14:17
Bogdan:
piszemy tępa, a nie tempa
18 kwi 14:18
tim:

Kąty oznaczone jednym kolorem, są identyczne [z trójkątów równoramiennych]
α
β
γ
α + α + γ = 180
γ = 180 − 2α
β = α − (180 − 2α) = 180 − 2α
α − 180 + 2α = 180 − 2α
3a − 180 = 180 − 2a
5a = 180
a = 72
18 kwi 14:19
KłopoteQ: Jee no dobra

... trzepiasz się

Z pośpiechu napisałam tak

Ale teraz już będę uważać na ortografię

Pomożecie mi?:(
18 kwi 14:19
KłopoteQ: Jej Tim jesteś wielki

BARDZO DZIĘKUJĘ

18 kwi 14:20
tim: Ale teraz wytłumacz mi czy wszystko rozumiesz, skąd się wzięło
18 kwi 14:21
KłopoteQ: Powiedzmy, że rozumiem

zaraz sobie nad tym posiedzę to zrozumiem
18 kwi 14:25
KłopoteQ: i jeszcze raz wielkie dzięki
18 kwi 14:25
tim: Jak nie to pisz.
B zapisałem jako:
a) różnicę kąta α i γ, gdzie γ wyznaczyłem z dolnego mniejszego trójkąta.
b) różnicę dwóch α przy podstawie z dużego trójkąta.
18 kwi 14:27
Bogdan:
Przepraszam, że się czepiam (ale nie trzepiam)
18 kwi 14:27
KłopoteQ: Już rozumiem tylko tak powinno być 5a=360

a po za tym już rozumiem

dziekuję bardzo

P.S.Bogdan nie wszyscy są takimi geniuszami jak Ty

wiele rzeczy jeszcze nie potafię ale
uczę sie

przynajmniej próbuje...

ale spoko możesz się nabijać ze mnie:(
18 kwi 14:36
tim: Kłopoteq, tak powinno być 360, ale wynik dobrze
18 kwi 14:55
Sylwia: Hmmm myslałam ze specjalnie napisałes 180 zeby sprawdzic czy coś mysle

czy tylko tak
spisałam
18 kwi 14:56
tim: Sylwiu i Kłopoteq to te same osoby?

.
Sylwia, żebyś wiedziała xD
18 kwi 14:59
Sylwia: Nie jestem Sylwia

Hmm tak myślałam ze to specjalnie i jeszcze raz bardzo dziekuje
18 kwi 15:17