Jak rozwiązać takie zadanie ?
Ona:

Na rysunku jest przedstawiona strzykawka lekarska, w któej znajduje się 7ml lekarstwa. Do
jakiej wysokości sięga lekarstwo w strzykawce ? W obliczeniach przyjmij ,że π=
227
18 kwi 21:36
Basia: Podpowiadam
18 kwi 21:39
Basia:
Lekarstwo to walec.
r = 7
ale coś tu nie gra bo:
pokazujesz, że 2 to wysokość tego walca, a
| | 22 | |
π*72*2 = |
| *7*7*2 = 22*14 mm3 = 308 mm3 ≠ 7 ml |
| | 7 | |
czy to czerwone 2 nie miało być odległością tłoka od obudowy ?
18 kwi 21:45
Ona: nie nie ...

ta wysokość walca jest zaznaczona jako pytajnik [

] bO ją trzeba obliczyc
18 kwi 21:46
Basia: Ok. A ja to przeczytałam jak 2.
No to mamy
1 ml = 1cm
3 = 10
3 mm
3
| | 22 | |
V= π*72*H mm3 = |
| *7*7*H mm3 = 22*7*H mm3 |
| | 7 | |
V = 7 ml = 7*10
3 mm
3
22*7*H = 7*10
3
| | 103 | | 1000 | |
H = |
| mm = |
| mm ≈ 45,45 mm =4,545 cm ≈ 4,5 cm |
| | 22 | | 22 | |
18 kwi 21:57
Ona: Przepraszam Basiu ,że takk znikłam wczoraj
Dziękuje za pomoc
19 kwi 09:24