Wielokąty foremne, pole trójkąta opisanego na okręgu
****: na okręgu r=2 opisano trójkąt prostokątny. Jedna z jedo przyprostokątnych ma długość 5.
Oblicz pole tego trójkąta.
18 kwi 22:42
Basia: Pomagam
18 kwi 22:46
Basia:

z tw.Pitagorasa mamy
5
2 + (2+x)
2 = (3+x)
2
trzeba rozwiązać równanie i wyliczyć x
AC = 5
BC = 2+x
18 kwi 22:53
****: Bardzo dziękuję
18 kwi 23:09
ala:
18 kwi 23:23
hej;): A może ktoś napisać wynik, czyli ile ma x? Bo ja tego nie umiem obliczyć
19 kwi 11:14
buuu: no obliczasz z tw. Pitagorasa (wyżej masz napisane to tw.) i x wychodzi = 10
19 kwi 11:24
19 kwi 12:10