czworokąt
bahiyya: Punkty wspólne parabol y=−x2+2x+8 i y=1/2x2−x+7/2 oraz wierzchołki tych paraboli tworzą
czworokąt. Oblicz jego pole.
18 kwi 23:51
Basia: Podpowiadam
19 kwi 00:01
Basia:
Najpierw znajdź punkty wspólne tych parabol, czyli rozwiąż równanie:
| | 1 | | 7 | |
−x2+2x+8 = |
| x2−x+ |
| /*2 |
| | 2 | | 2 | |
−2x
2+4x+16 = x
2−2x+7
dokończ i podaj wyniki
19 kwi 00:02
Eta- cometa!!!!!!!!!!!!!!:
19 kwi 00:07
Basia: Humor się poprawił nieco ?
19 kwi 00:19
Eta- cometa!!!!!!!!!!!!!!: Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
Nieznoszę podsłuchów
19 kwi 00:20
19 kwi 00:23
Eta- cometa!!!!!!!!!!!!!!:
19 kwi 00:28
Bogdan:
Eto, jaki podsłuch. Jeśli dokonujesz jakiś wpis na forum, to przecież widać, że tu
jesteś. To co za różnica, gdzie nick się pojawi?
19 kwi 00:30
Eta- cometa!!!!!!!!!!!!!!: Zobacz za moment .... jaki mam nick?
Napisz mi jaki ten mój nowy nick
19 kwi 00:35
Basia: Musisz coś z nowym nickiem napisać. Inaczej się nie pojawi. Jesteś wtedy liczona
jako gość.
19 kwi 00:39
19 kwi 00:42
Basia: Suseł
19 kwi 00:42
suseł: Ok

A teraz


( za moment
19 kwi 00:43
szok:
19 kwi 00:44
Basia: szok; widzę to i tu i tam; ale Eto na miłość boską kto będzie siedział i śledził listę
zmieniających się nicków ? I po co ?
19 kwi 00:46
Basia: Bubel, no i co z tego ?
19 kwi 00:47
19 kwi 00:48
hihihi- hahaha:
19 kwi 00:48
19 kwi 00:50
Basia: Idę na herbatkę i nie tylko !
19 kwi 00:52
hop- hop!!!!:
Ja teżz
19 kwi 00:53
Basia: Przecież nikt nie będzie siedział i śledził zmieniające się nicki. Nie martw się. Kawały
z podrzucaniem zadanek nadal będą się udawać.
A teraz ja Ci zaraz podrzucę zadanko. Post "jeremi". Zaraz go podbiję.
Zadanie 1. Wiem jak je rozwiązać, ale tak wredne wyniki mi wychodzą, że głowa boli.
Może się mylę w rachunkach.
19 kwi 00:58
19 kwi 01:00
hop- hop!!!!: Dawaj tego "jeremi"
19 kwi 01:02
Basia: Jeśli chcesz zmienić nick niezauważalnie musisz wyczyścić cash swojego komputera, bo tam
on jest pamiętany. Inaczej mówiąc trzeba usunąć tzw. ciasteczka.
Ale ostrożnie ! To działa kompleksowo! Czyli wyczyścisz cały cash i usuniesz
wszystkie ciasteczka!
19 kwi 01:05
Basia: Poprawka! Ciasteczka można usuwać wybiórczo.
19 kwi 01:09
19 kwi 01:09
bahiyya: −2x+2x+8=x2−x+7
−3x2+5x+9=0
...
a co dalej ? obliczyć deltę i pierwiastki ?
19 kwi 10:34
Basia: Tak. Oczywiście.
Ale równanie przekształciłaś nieprawidłowo
−2x2+4x+16 = x2−2x+7
−3x2 + 6x + 9 = 0 /:3
−x2 + 2x + 3 = 0
teraz Δ i pierwiastki
(ale to dopiero 1 krok, a ja będę chyba dopiero wieczorem)
19 kwi 11:15
bahiyya: Δ=16
x1 = −1
x2 = 3
19 kwi 17:23
Basia: Dobrze, ale punkt ma dwie współrzędne.
Oblicz y1 i y2
y1 to wartość funkcji y=−x2+2x+8 (lub tej drugiej) dla x=−1
y2 to wartość funkcji y=−x2+2x+8 (lub tej drugiej) dla x=3
czyli podstawiasz za x liczbę −1 i wyliczasz y1, podstawiasz za x liczbę 3 i wyliczasz
y2
19 kwi 20:20
bahiyya: y1 = −(−1)2 + 2(−1)+8=−1−2+8=5
y2 = −(3)2 +2*3+8=−9+14=5
20 kwi 15:52