pola
***pola***: 9.24 Niech P będzie dowolnym punktem wewnętrznym trójkąta ABC. Wykaż że
x y z
−− + −−− + −−− = 1
h1 h2 h3
gdzie x,y,z oznaczaja odleglosci tego punktu od boków trójkąta
18 kwi 14:49
Mickej : a h
1 h
2 h
3
18 kwi 15:30
Mickej : robiłem kiedyś takie zadanie tylko że trzeba było wykazać żę suma małych wysokości jest
równa dużej wysokości takie zadania robi sie na polach tych trójkątów
18 kwi 15:44
Bogdan:
Informacje podane w zadaniu są wystarczające do jego rozwiązania.
Podpowiedź:
Trzeba wyznaczyć wzory na pole trójkata.
18 kwi 15:45
Mickej : h
1 h
2 h
3 to wysokości trójkąta tak
18 kwi 16:08
Bogdan:
Pole trójkata
P =
12ax +
12by +
12cz =
12(ax + by + cz)
oraz
P =
12ah
1, P =
12bh
2, P =
12bh
2
12ah
1 =
12(ax + by + cz) => h
1 =
ax + by + cza
12bh
2 =
12(ax + by + cz) => h
2 =
ax + by + czb
12bh
3 =
12(ax + by + cz) => h
3 =
ax + by + czc
| x | | y | | z | |
| + |
| + |
| =
|
| ax + by + cza | | ax + by + czb | | ax + by + czc | |
| | x*a | | y*b | | z*c | |
= |
| + |
| + |
| =
|
| | ax+by+cza*a | | ax+by+czb*b | | ax+by+czc*c | |
| | ax | | by | | cz | |
= |
| + |
| + |
| = 1 |
| | ax + by + cz | | ax + by + cz | | ax + by + cz | |
18 kwi 16:13
Bogdan:
Dostałaś ***pola*** rozwiązanie i zero reakcji z Twojej strony.
18 kwi 17:35
**pola**: tak, przepraszam, to dlatego, że wrzuciłam zadania których nie potrafiłam zrobić i
musiałam wyjść, dopiero teraz mogłam na nie zerknąć, a wieczorem przeanalizuję.
serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
18 kwi 18:46