funkcja kwadratowa.
Żabcia: Wzór w postaci kanonicznej funkcji y=3/4x2 −1/2x +1/4 to:
a=3/4 b= −1/2 c=1/4
Δ=−1/2
p=2/6
q=1/6
W=(1/3, 1/6)
y=a(x−p)2+q
Wyszła mi taka funkcja:
y=a(x−1/3)2+1/6
18 kwi 17:08
Żabcia: Zadanie: Funkcja kwadratowa, której wykres przechodzi przez punkty (0,3), (1,−5), (−2,
−11), ma wzór:
A. y=3x2−11
B. y=−2x2−3
C. y=x2−3x−3
D. y=−x2+2x−3
Co muszę zrobić żeby rozwiązać to zadanie?
18 kwi 17:20
Mickej : żaden wzór nie jest poprawny
18 kwi 17:22
Mickej : (Xw,Yw) gdzie Xw to x a Yw to y i po podstawienia do równania musi ci wyjść równość
18 kwi 17:23
Żabcia: No ale któryś musi pasować.
18 kwi 17:27
Bogdan:
Mickej ma rację.
Weźmy punkt (0,3)
A. y = 0 − 11 = −11 ≠ 3, odpada
B. y = 0 − 3 = −3 ≠ 3, odpada
C. y = 0 − 0 − 3 = −3 ≠ 3, odpada
D. y = 0 + 0 − 3 ≠ 3, odpada.
18 kwi 18:50
Żabcia: Dziękuje za każdą pomoc przy tym zadaniu! Czyli spokojnie mogę napisać w odpowiedzi że
treść jest źle podana?
19 kwi 00:10
Basia: Sprawdź czy dobrze przepisałaś !
19 kwi 00:14
Żabcia: Sprawdzałam teraz jeszcze kilka razy i jak dawałam zadanie to dokładnie czytałam z kartką
przed monitorem czy jest dobrze przepisane i jest dokładnie tak samo jak zostało podane
w zadaniu! Już sama nie wiem czy czasem nauczycielka nie pomyliła się!
19 kwi 00:19
Basia: Każdy może się pomylić. Moim zdaniem to miał być punkt (0,−3). Ale w tej sytuacji
odpowiedź "żadna" jest w porządku.
19 kwi 00:28
Żabcia:

Wierzchołek tej paraboli to: (−2, −1)
treść zadania:na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji o wzorze:
A. y= −(x−2)
2−1
B. y= −(x+2)
2−1
C. y= (x+2)
2−1
D. y= (x−2)
2+1
Mi wyszło A. Dobrze?
19 kwi 00:29
19 kwi 00:30
Eta- cometa!!!!!!!!!!!!!!:
Odp B bo W( −2,−1) i ramiona do dołu czyli a = −1
w A) W( 2, −1) −−− czyli odpada !
19 kwi 00:32
Bogdan:
Nie A
19 kwi 00:33
19 kwi 00:34