Logarytmy.
znowu_: Mam takie oto działanie związane z logarytmami:
3−log143
i to należy uprościć.. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać, bo pierwszy raz spotykam
sie z tak dziwnym przykładem..
18 kwi 16:13
Mickej : ok to moje ostatnie zadanko dzis
18 kwi 16:19
Mickej : ale w sumie nie wiem co tam jest w podstawie więc nie zrobie
18 kwi 16:21
znowu_: w podstawie jest 1/4 (ćwierć)

a obok jest 3
18 kwi 16:22
Bogdan:
Odczytałem, że podstawą jest 14. Kontynuuj Mickej.
18 kwi 16:23
Mickej : no ok to
zamieńmy 3 na log o podstawie 1\3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log |
| |
| +log |
| 3=log |
| ( |
| *3) |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | |
log |
| |
| =2 to pierwsze przy logarytmie to podstawa |
| | 3 | | 9 | |
18 kwi 17:19
Bogdan:
Mickej, coś nieczytelnie wyszło, spróbuj tak napisać log13 127
18 kwi 17:30
Bogdan:
Podstawą jest 14, a nie 13
18 kwi 17:31
Mickej : da sobie rady już sam teraz bo trzeba zrobić podobnie

a ja tak nie umiem napisać
takiego małego
18 kwi 17:36
Bogdan:
3 − log14 3 = log14 181 − log14 3 =
= log14 (181 : 3) = log14 1243 = log14 3−5 =
= −5log14 3
18 kwi 18:00
znowu_: ok rozumiem, dziękuję bardzo

i dla formalności dla Mickej to nie `sam` a `sama`

płeć żeńska
18 kwi 22:15
Bogdan:
to wpisuj żeńskie imię, a nie nic nie mówiący nick, będziemy wiedzieli, że jesteś
dziewczyną
18 kwi 22:29
znowu_: a czy taki nick sugeruje, że jestem facetem? nie sądzę

więc lepiej trzymać się nicków
i nie utożsamiać nikogo na lewo bądź prawo
18 kwi 22:38