gh
pomóżcie!!!: dane są wierzchołki trójkąta ABC, A=(2,6) B=(6,−2) C=(−4,−4) a) napisz równanie AB,
Równanie wysokości trójkąta poprowadzonej z C i oblicz jej długości, b)równanie
środkowej z C i oblicz długości c) symetralnej AB
18 kwi 15:11
aga: a) AB= √(6−2)2 +(−2−6)2
AB=√16+64
AB=√80
AB=4√5
18 kwi 15:57
aga: oj sorki zle przeczytałam to nie ma być dł odcinka tylko równanie to ma byc tak:
a) 6=2a+b
−2=6a+b tworzysz taki układ równań i odejmujesz stronami
8= − 4a/(−4)
a= −2
podkładasz to a do równania 6=2a+b
6= − 4 +b
b = 10
czyli równanie jest takie y= − 2x +10
18 kwi 16:02