WYZNACZ WIELOMIAN
KRYCHADD: a) WYZNACZ WIELOMIAN
G(x)=5f(x)−3g(x), jeśli f(x)=5x4−4x3+2x2−8 ;
g(x)=−2x4+5x3−2/3x2+2
b)
OBLICZ G(−1) ; G(√2) ; G(3−√3)
18 kwi 11:59
Basia: Pomagam
18 kwi 23:35
Basia:
| | 2 | |
G(x) = 5*(5x4 − 4x3 + 2x2 − 8) −3(−2x4 + 5x3 − |
| x2 + 2) |
| | 3 | |
wymnóż i zredukuj wyrazy podobne
potem podstawiaj kolejno za x: −1 [ to będzie G(−1) ],
√2 [ to będzie G(
√2) ],
3−
√3 [ to będzie G(3−
√3) ] no i licz
w trzecim zastosuj wzory
(a−b)
4 = a
4 − 4a
3b + 6a
2b
2 − 4ab
3 +b
4
(a−b)
3 = a
3 − 3a
2b + 3ab
2 − b
3
(a−b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
18 kwi 23:41