Zadanie matura
MATURZYSTA: Proszę o pomoc w tych zadaniach:
Zadanie 1.
Dane sa odcinki o długosciach a = 2x +1, b = 3 − y , c = x + 2y . Opisz za pomoca układu
nierównosci zbiór tych wszystkich punktów (x, y ), dla których z odcinków o długosciach
a, b, i c można zbudowac trójkat. Zaznacz ten zbiór w układzie współrzednych. Czy punkt
A(3, 1) spełnia ten warunek?
Zadanie 2.
Dla jakich wartosci parametru p iloczyn zbiorów A i B jest zbiorem pustym, jeżeli
A = {(x, y): x R i y R i x2 + y2 − 6x ≤ 2y + 8 ≤ 0}
B = {(x, y): x R i y R i x − y + p < 0}.
Dla najmniejszej znalezionej wartosci parametru p przedstaw interpretacje geometryczna.
Zadanie 3.
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x −1, x − 2, x − 3 daje odpowiednio reszty 1, 2, 3.
Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez iloczyn (x −1)(x − 2)(x − 3) .
Zadanie 4.
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q okreslony wzorem Q(x)=x4+x3−x−1
wynosi x3+x2+x+2. Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez x2−1 .
Zadanie 5.
Rzucono trzy razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowane liczby
tworzą ciąg arytmetyczny.
Zadanie 6.
W urnie znajduje się 10 kul czarnych, ponumerowanych od 1 do 10 oraz 10 kul
białych również ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy dwie kule. Co jest bardziej
prawdopodobne wylosowanie kul o różnych kolorach, czy o różnych numerach?
Zadanie 7.
Dany jest zbiór W wielomianów postaci ax2 + bx +c , gdzie współczynnik a, b, c
przyjmują wartości ze zbioru {−1,0,1} oraz a≠0. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany wielomian ze zbioru W jest podzielny przez (x−1).
Zadanie 8.
Dany jest zbiór wszystkich funkcji f: {1,2,3} → {1,2,3,4,5}. Obliczyć
prawdopodobieństwo tego, ze losowo wybrana funkcja z tego zbioru będzie
różnowartościowa.
Zadanie 9.
Wybieramy losowo trzy różne liczby naturalne ze zbioru {1,2,3...,99,100}. Czy
bardziej prawdopodobne jest wybranie trzech liczb podzielnych przez 4, czy wybranie
trzech liczb z których można utworzyć ciąg arytmetyczny?
Zadanie 10.
Dla jakich wartości parametru m równanie (m +1)×9x − 4m× 3x + m +1 ma dwa
rozwiązania?
18 kwi 08:41
tim: Pomogę I.
18 kwi 09:51
tim: a = 2x +1,
b = 3 − y ,
c = x + 2y
Żeby powstał trójkąt musi być spełniony warunek:
a + b > c
a + c > b
b + c > a
2x + 1 + 3 − y > x + 2y
2x + 1 + x + 2y > 3 − y
3 − y + x + 2y > 2x + 1
Po przekształceniach.
x + 4 > 3y
3x + 3y > 2
y + 2 > x
Przerzucamy.
y > x − 2
Rysujesz układ współrzędnych. Zaznaczasz trzy funkcje oraz obszary:
y = x − 2 [nad nią]
| | 1 | | 4 | |
y = |
| x + |
| [pod nią] |
| | 3 | | 3 | |
Powstaje trójkąt, a część wspólna spełnia warunki.
Aby sprawdzić, czy punkt A spełnia warunek mozesz odczytać z rysunku, ale trzeba
sprawdzić.
y > x − 2
Do układu równań wyżej wstawiasz x = 3, oraZ y = 1. Sprawdzasz i wychodzi

Pozdrawiam
18 kwi 09:56
tim:

Po przemyśkleniu jeszcze trzeba pamiętać, że boki nie mogą być ujemne, więctrzeba zrobić
założenie.
2x + 1 > 0
3 − y > 0
x + 2y > 0
Wynika:
x > −0,5
y < 3
y > −0,5x
Po narysowaniu wynika, że obszar jeszcze się pomniejsza.
Rysunek pomocniczy − nie przerysowywać. Czerwone − ograniczniki a + b >c, niebieskie
ograniczniki dodatnie. Wspólny obszar niebieskich i czerwonych spełnia wymagania.
Uwaga! Punkty na liniach
nie należą do wymagań.
18 kwi 10:25
tim: Bogdan spr.
18 kwi 13:09
Bogdan:
Cześć tim, zaraz sprawdzę
18 kwi 13:13
tim: Ok.
Po dokładnijszym narysowaniu wnioskuję, że założenia 2x + 1 >0 itd. nie mają większego
znaczenia do tego zadania, ale należy je zapisać..
18 kwi 13:18
kłopoteq: Geniusze matematyczni z Was
18 kwi 13:19
tim: Ja dopiero raczkuje
18 kwi 13:20
kłopoteq: Tia jasne

a wszystkie zadania robi

i niby raczkuje
18 kwi 13:22
Bogdan:
tim − dobrze rozwiązałeś
18 kwi 13:28
tim: Dziękuje. A to założenie potrzebne?
18 kwi 13:28
dpelczar: Eeee TIM i Bogdan... nie zrobil bym tego zadania... − a tak apropo to zaczynam na tym
forum do piero... a w tym roku pisze mature z matemantyki rozszerzonej... jak byście
mieli jakies fajne zadania maturalne to podrzuccie gdzies − chetnie porobie a jak nie
dam sobie rady to prosiłbym was o pomoc...
18 kwi 13:28
tim: dpelczar, to weź się do nauki

porządnie

Są na tej stronie, z poprzednich lat i próbne

, wraz z rozwiązaniami

PS. kłopoteq − raczkuje, dopiero 14
18 kwi 13:31
18 kwi 13:44
dpelczar: O dziekuje

A nie wiesz czasem jak by zrobic zadanie z ciągów... nie poradze sobie z
nim... dalem na forum...
18 kwi 13:46
Bogdan:
Wiem, zadałem Ci tam pytanie.
18 kwi 13:56
Mickej :
(m +1)9x − 4m3x+m+1=0 nie ma równań wykładniczych na maturze ale zróbmy
t=3x t>0
(m+1)t2−4mt+m+1=0
no i teraz rozwiązać takie założenia
1.Δ≥0
2. t1t2>0
t1+t2>0
18 kwi 14:35
Mickej : z tymi zbiorami zadanie 2 dobrze przepisałeś zbiór A
18 kwi 14:43
Mickej : zadanie 3 skorzystaj z tego
W(x)=P(x)Q(x)+R(x) gdzie
W(x) nasz wielomian który przy dzieleniu przez 1,2,3 daje nam odpowiednie reszty
P(x) wielomian przez który dzielimy i 1,2,3 to jego miejsca zerowe więc sie nam zeruje
Q(x) wielomian powstały w wyniku dzielenia ale on sie z zeruje po pomnożeniu z P(x)
R(x)= ax2+bx+c reszta z dzielenia
pierwsze równanie to bedzie
W(1)=(x−1)(x−2)(x−3)Q(1)+a*12+b*1+c czyli
1=a+b+c tak samo dla 2 i 3 bedziesz miał 3 układy równań i 3 niewiadome dasz rady
18 kwi 14:53
Mickej : Jeżeli zbiory przepisałeś dobrze to dla p≥3+3√2
18 kwi 15:06
MATURZYSTA: Dziękuje wszystkim za pomoc, Mickiej ten zbiór jest edobrze przepisany. Prosiłby jeszcze
o podpowiedzi do zadań z prawdopodobieństwami, bo z tym mam największy problem.
18 kwi 15:30
Mickej : z kośćmi wszystkich możliwości mamy
Ω=63
a takich które tworzą ciąg to nie da sie inaczej niż rozpisać
111
222
333
444
555
666
123
234
345
456
135
246 no i tyle by było z zadania bo dalej już wiesz
18 kwi 15:35
Mickej : a no jeszcze sory bo mogą być malejące przecież jeszcze
18 kwi 15:38
MATURZYSTA: Mickiej zbiór A ma być A = {(x, y): x R i y R i x2 + y2 − 6x ≤ − (2y + 8 ) ≤ 0}. Mam
prośbę mógłbyś wytłumaczyć jak to zrobiłeś, bo ja dochodzę do stycznej z okręgiem, ale
wychodzą mi 2 wynik

Proszę o podpowiedź
19 kwi 10:24
Mickej : ale masz mniejsze bądź równe czyli jedna styczna automatycznie odpada ta z góry
19 kwi 10:26
MATURZYSTA: Mickiej niesądzisz, że w zadaniu 3 jest błąd w treści? Bo po wyliczeniu wychodzi mi c=0,
a następnie a=0, ale podkładając do innego równania to samo a wychodzi 2

Proszę
kogokolwiek o radę czy przemyślenia.
19 kwi 10:33
MATURZYSTA: nie, ta prosta jest większa y>x+p więc odpada ta z dołu, ale chodzi mi czy mam to jakoś
wyliczyć, czy mógłbym to poprostu tylko napisać
19 kwi 10:35
Mickej : ja wpisuje kwadrat w koło i wyliczam ale da sie też z odległości prostej od punktu czyli
środka okręgu a co do 3 nie wiem nie sprawdzałem
19 kwi 10:37
Mickej : sprawdze teraz
19 kwi 10:42
MATURZYSTA: acha, a mógłbym mi powiedzieć ( jeśli wiesz ) w zadaniu 4 w odp. jest napisane, że
trzeba
"Zauważamy, że reszta z dzielenia W przez x2−1 jest równa reszcie z dzielenia
x3+x2+x+2 przez x2−1". Mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo naprawdę nierozumiem tego
stwierdzenia.
19 kwi 10:42
Mickej : no w tym 3 jest coś pokićkane a co do twojego pytania to nie wiem wróciłem o 6 do domu
to jestem jeszcze trochę zmięty ale zaraz sie odświeżę i możn to zrozumiem
19 kwi 10:47
MATURZYSTA: ok, wielkie dzięki i tak
19 kwi 10:48