Równanie Trygonometryczne
Adam: 5tg(1/4x − π/5)=−5 równanie trygonometryczne
18 kwi 21:47
Jacek Karaśkiewicz: 5 * tg(14x − π5) = −5
tg(14x − π5) = −1
tg(14x − π5) = tg(3π4)
14x − π5 = 3π4 + kπ, k ∈ C
x − 4π5 = 3π + 4kπ, k ∈ C
x = 19π5 + 4kπ, k ∈ C
18 kwi 22:13
Bogdan:
Wyjaśniam
18 kwi 22:14
Bogdan:
Witaj Jacku

Wyprzedziłeś mnie.
Zamiast tg
3π4 można wziąć tg
−π4.
Przy zapisie okresu przestrzegam zasady takiej, że k zapisuję przed nπ, czyli tutaj
zapisałbym k*4π, chodzi o to, by wyraźnie wyodrębnić liczbę całkowitą k oraz
długość okresu 4π, a nie mieszać tych wielkości zapisem 4kπ.
Pozdrawiam
18 kwi 22:22
Jacek Karaśkiewicz:
Witam i pozdrawiam

Oczywiście można wziąć tg
−π4.
18 kwi 22:37