KULA
Edzia: Mam problem z pewnym zadaniem.
Oblicz objętość kuli której różnica pola powierzchni i pola jej koła wielkiego wynosi
75πcm2
18 kwi 13:54
Bogdan:
Podaj wzór na objętość kuli i wzór na pole powierzchni koła
18 kwi 13:55
tim: S = 4πr2
K = πr2
4πr2 − πr2 = 75πcm2
3πr2 = 75πcm2
r2 = 25cm2
r = 5cm
18 kwi 13:56
18 kwi 13:57
Bogdan:
Ok, a jeszcze wzór na pole powierzchni kuli (tim już podał, ale powtórz
18 kwi 14:01
Edzia: Pkuli = 4πr2
18 kwi 14:01
Bogdan:
Czy w takim razie rozumiesz równanie, które tim podał?
4πr2 − πr2 = 75π
18 kwi 14:08
Edzia: tak,zadanie zrobione,dzięki za pomoc
18 kwi 14:12