wektory
jeremi: Witajcie, mam problemy z 3 zadaniami:(
1) Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt D, że ICDI:IDBI=2:1. Oblicz:
a) miary kątów CAD i DAB
b) stosunek długości promieni okręgów opisanych na trójkątach ACD i ABD
2) Dane są wektory a=[2,1], b=[−1,5], c=[10,−17]. Wyznacz takie liczby rzeczywiste x i y,
by x*a+y*b=c. (nad wektorami nie pisałem strzałek).
3) Wyznacz k tak aby wektory u= [2k−1, 5] i v= [−7, 3k+3] były:
a) równoległe
b) prostopadłe
18 kwi 13:45
ćma: dawno rozwiązane
19 kwi 03:14