Prosze
Darek: w(x)=x
3−3x+2 rozłóż na czynniki liniowe
18 kwi 11:18
tajpanluki: W(x)=(x−1)(x−1)(x−2)
weź to pomnóż i sprawdz czy dobrze
18 kwi 11:57
Bogdan:
Sprawdzam tajpanluki:
(x−1)2(x−2) = (x2−2x+1)(x−2) = x3−2x2−2x2+4x+x−2 = x3−4x2+5x−2
Nie zgadza się, tajpanluki − mogłeś sam najpierw sprawdzić, nim zamieściłeś swój
post tutaj.
W(x) = x3 − 4x + x + 2 = x(x2 − 4) + (x + 2) = x(x − 2)(x + 2) + (x + 2) =
= (x + 2)(x2 − 2x + 1) = (x + 2)(x − 1)2
18 kwi 12:57
Darek: wiec jak to ma byc

18 kwi 16:24
Bogdan:
Czy czegoś Darku nie zrozumiałeś z pokazanych przez mnie przekształceń?
18 kwi 16:27
Darek: tzn mam pytanie dlaczego jest x
3−4
18 kwi 16:29
Darek: juz wiem bo pozniej jest x i jesli dodamy go do −4x to bedzie 3x

dzieki
18 kwi 16:30