prosze o pomoc!
daisy: 1. grupa szachistów zorganizowała rozgrywki w których każdy zawodnik z każdym innym
zawodnikiem miał rozegrać jedna partie. postanowiono rozegrac po 5 partii dziennie.
rozgrywki trwały 9 dni. ilu szachistow uczesniczyło w tych rozgrywkach?
2.Kasia i Tomek wyruszyli jednocześnie z tego samego domu do szkoły na studniówkę.
Długość kroku Kasi jest o 12% mniejsza od długości kroku Tomka, ale Kasia robi w ty
samym czasie o 15% kroków więcej niż Tomek. Kto pierwszy dotrze do szkoły? Odpowiedź
uzasadnij.
3.suma stu kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2 jest
równa 30950. Wyznacz największą i najmniejszą z tych liczb.
prosze o pomoc!
18 kwi 18:41
Basia: Pomagam (zadanie 1)
18 kwi 20:18
Basia:
mamy n szachistów
wiemy, że rozegrają 5*9 = 45 partii
łączymy szachistów w pary na zasadzie "każdy z każdym" czyli wybieramy wszystkie możliwe
pary spośród n
| | | |
można to zrobić na | sposobów |
| | |
stąd
n(n−1) = 90
n
2 − n − 90 = 0
rozwiąż równanie kwadratowe, pamiętaj, że n∈N
+
18 kwi 20:23
Basia: Pomagam (zadanie 2)
18 kwi 20:28
Basia:
Kasia i Tomek wyruszyli jednocześnie z tego samego domu do szkoły na studniówkę.
Długość kroku Kasi jest o 12% mniejsza od długości kroku Tomka, ale Kasia robi w ty samym
czasie o 15% kroków więcej niż Tomek. Kto pierwszy dotrze do szkoły? Odpowiedź
uzasadnij.
n − liczba kroków Tomka
x − długość kroku Tomka
n + 15%n = n + 0,15n = 1,15n − liczba kroków Kasi
x−12%x = x − 0,12x = 0,88x − długość kroku Kasi
| | s | | s | |
tKasi = |
| = |
| |
| | 1,15x*0,88x | | 1,012*n*x | |
n*x < 1,012*n*x
t
Tomka > t
Kasi
czyli Tomek będzie szedł dłużej
czyli Kasia dotrze pierwsza
18 kwi 20:34
Basia:
3.suma stu kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2 jest
równa 30950. Wyznacz największą i najmniejszą z tych liczb.
a
n = 5(n−1)+2 = 5n − 5 + 2 = 5n−3
wykaż, że jest to ciąg arytmetyczny rosnący, znajdź r
S
100 = 30950
| | ak+ak+100 | |
S100 = |
| *100 = 50*(ak + ak+ 100r) = |
| | 2 | |
50(2a
k + 100r)
50(2a
k + 100r) = 30950
2a
k + 100r = 619
podstaw za r i wylicz a
k
a
k to najmniejsza z tych liczb
a
k+100 = a
k + 100r to największa z nich
18 kwi 20:44
daisy: dziekuje!
19 kwi 11:19
Maxi;p : 2(x+3)−5>−2x−7
19 kwi 11:32
Maxi;p : −2(x−1)+5x>7x+12
19 kwi 11:33
Maxi;p : 1
3 x + 1>−x+2
19 kwi 11:33
Maxi;p : 0,7x−2≤0,9x−0,1
19 kwi 11:34