Mam takie zadanie do rozwiazania probuje go zrobic ale nie wiem dokladnie jak
Tresc zadania:
Rozważmy grę hazardową, w której zaczynasz z pulą 0 zł i rzucasz dwiema kostkami do gry.
Jeśli wypadnie para różnych liczb oczek, to tracisz 1 zł. Jeśli wypadnie jeden z
dubletów czyli na kostce (11), (22), (33), (44), (55), (66) to wygrywasz odpowiednio
1,2,3,4,5,6 zł.
Pytanie: Jaka jest wartość średnia puli po "n" rzutach?
Prosze o pomoc tzn o naprowadzenie mnie bo mysle o schemacie bernouliego ale nie do konca
wiem jak to zrobic
| 30 | ||
−1 z p1= | ||
| 36 |
| 1 | ||
X = 1 z p2= | ||
| 36 |
| 1 | ||
2 z p3= | ||
| 36 |
| 1 | ||
5 z p6= | ||
| 36 |
| 1 | ||
6 z p7= | ||
| 36 |
| (−1)*30 + 1*1 + 2*1 + 3*1 + 4*1 + 5*1 + 6*1 | −9 | −1 | ||||
EX = | = | = | ||||
| 36 | 36 | 4 |
| −n | ||
po n rzutach będzie | ||
| 4 |
| n | ||
czyli wartość oczekiwana puli po n rzutach to | ||
| 4 |
| −1 | ||
dzieki wielkie w sumie podobnie rozwiazalem z tym ze wlasnie wychodzi mi | a | |
| 4 |
| 30 | ||
1 z p1 = | ||
| 36 |
| 1 | ||
przegraną wszystkie pozostałe czyli −1,−2,...,−6 z p2=...=p7 = | ||
| 36 |
Super naprawde dziekuje za pomoc
Masz u mnie piwko