Zadania z %procentami%. Proszę o pomoc!!!
buuu: Pewnie komus sie moga te zadania wydawac banalne , ale ja z nimi mam problem i potrzebuje
wytlumaczenia co i jak. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc to bardzo bym prosil

pozdrawiam
Zad1
Liczba 6,5 stanowi 175% liczby a. Sprawdź czy a należy do przedziału <−5,3>?
Zad2
Cenę pewnego towaru podwyższono o 20%, a następnie obniżono do początkowej wartości. O
ile procent obniżono cenę?
Zad3
Pewien towar, obłożony 7% podatkiem VAT, kosztuje 1712 zł. O ile złotych wzrosłaby cena
tego towaru, gdyby został on obłożony 22% podatkiem VAT?
Zad4
Pan Nowak złozył lokate w banku 10 000zł.Po czterech latach bank naliczyl 4641zł
odsetek(przed opodatkowaniem). W ciagu czterech lat oprocentowanie lokaty nie zmieniło
się. Jakie było to oprocentowanie(w skali roku), jeśli bank kapitalizowal odsetki co
rok
18 kwi 22:17
Basia: Pomagam
18 kwi 22:34
Basia:
(1)
a 100%
6,5 175%
wykonaj obliczenia
(2)
x − cena poczatkowa
x + 20%x = x + 0,2x = 1,2x − cena po podwyżce
1,2x 100%
x p%
| | x*100 | | 100 | | 1000 | |
p% = |
| % = |
| % = |
| % = {250}{3} % |
| | 1,2x | | 1,2 | | 12 | |
policz do końca.
(3)
x − cena bez VAT−u
jak zapiszesz cenę z 7% VAT−em ?
czekam na odpowiedź
18 kwi 22:39
buuu: 1:
wynik : = 3,7 czyli nie nalezy do zbioru
2:hmm w 2 zadaniu wedlug odpowiedzi z ksiazki niby ma wyjsc: ze o 16 2/3 % takze...
nie wiem, cos chyba jest żle ?
3:
jak zapiszesz cenę z 7% VAT−em ? −−> jak to? nie rozumiem? przeciez w tresci zad.
pisze ze towar oblozony 7% podatkiem = 1712 wiec teraz mam obliczyc 7% z liczby 1712 i
odjąc? ? nie ogarniam tego zadania /
i jeszcze to 4 zad......
18 kwi 23:10
Basia: ad (2)
| | 1 | | 2 | |
odp: 100 − p = 100 − 83 |
| = 16 |
| |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.3
nie o to mi chodzi
wyraź cenę z 7% VAT−em poprzez
x − cenę bez VAT−u
(bo musisz najpierw wyliczyć cenę bez VAT−u)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.4
znajdź wzór na procent składany
K
n = 14641
K = 10000
n = 4
podstaw do wzoru i wylicz p (czyli procent)
18 kwi 23:23
buuu: 2:
no ja tak to zad robilem odjąłem od 1712 7% czyli −120zl = 1592 ale co teraz?
liczylem na rozne sposoby i mialem zawsze zly wynik a poprawna odp to niby : ze
wzrosłaby o 240zł
18 kwi 23:44
Basia: nie tak
x − cena bez VAT
x + 7%x = 1712 cena z VAT 7%
x + 0,07x = 1712
1,07x = 1712
| | 1712 | | 171200 | |
x = |
| = |
| =1600 |
| | 1,07 | | 107 | |
x + 22%x = x+0,22x = 1,22x cena z VAT 22%
1,22x = 1,22*1600 = 1952
1952 − 1712 = 240
19 kwi 01:31
Eta: Można też tak:
107% −−−−−− 1712 zł
122% −−−−− x zł
−−−−−−−−−−−−−
x = 122*1712107 = 1952 zł
więc wzrost jest:
1952 zł − 1712 zł =240 zł
19 kwi 02:48
buuu: tzn. tak 2 i 3 zad juz w zupelnosci rozumiem , ale przy tym 4 gdy podstawie do wzoru mam
cos takiego:
14641=10000 * (1+p)
4
i mam problem z tym nawiasem gdyż jest do
4 potęgi

, trzeba to dzielić obustronnie
przez pierwiastek

czy wzór skroconego mnozenia?
19 kwi 10:15