.
zadanie: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 6cm i 8cm. Każda krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60∘ . Oblicz pole powierzchni ostrosłupa.
Próbowałem rozwiązac te zadanie następująco:
Obliczyłem wpierw wysokosc ostrosłupa dla boku 6 i 8 z tzw sinusów.Mając podana wyskosc
obliczałem wyskosc sciany bocznej dla każdych 2 scian bocznych,wynik ładny wyszedł,ale
chyba nie tak sie to rozwiązuje..Zresztą nie wiem,proszę o podopowiedź.
18 kwi 11:44
Magda: Ja propoonuję zrobić to ze związków miarowych

60*, 30* i wyjdzie
18 kwi 11:55
Magda: H wychodzi 5
√3 a Tobie

?
a boczna wychodzi w przyblizeniu 9?
18 kwi 12:05
zadanie: Pc=48+16√21+6√91 ?
18 kwi 12:16
dpelczar: A po co


Przekątna podstawy i krawedzie boczne to trojkąt rownoboczny...

wiec H ostrosłupa to
a√23 z czego a=d
d to przekątna podstawy

d = 4
√2 wiec H = u8
√2{3}
h
sb − h sciany bocznej z tw pitagorasa = h
2sb
18 kwi 12:32
dpelczar: h2sb = H2 + 42
4 − to połowa dłuższej krawędzi podstawy
18 kwi 12:33
18 kwi 12:34