stożek
kidyla: Na zabawę Ola zrobiła sobie czapkę balową w kształcie stożka. W tym celu narysowała na
kartonie wycinek koła o kącie 120 stopni i wycięła go nożyczkami . Po zwinięciu wycinka
w stożek, brzegi kartki skleiła przeźroczystą taśmą. Obwód podstawy stożka jest równy 60
cm,czyli tyle ile wynosi obwód głowy Oli. Jaką WYSOKOŚĆ ma czapka Oli

Przyjmij że π=3.
18 kwi 16:18
Życzliwa:
Najpierw obliczymy promień wycinka koła. 60=α*r, α=120o=2/3π. Czyli r=30cm.
Nastepne juz w stożku obliczmy promień podstawy: 60=2πR, czyli R=10cm.
I teraz z twierdzenia pitagorasa R2+H2=r2
czyli H=20√2
18 kwi 23:55