.
Kuba:

Zadanie proste,ale sie motam troche,gdzies robie błąd.
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o przekątnej 10
√2 . Krawędź boczna
ostrosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze 45∘ . Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tego ostrosłupa.
d=a
√2
10
√2=a{2}//
√2
a=10
Pp=a
2
Pp=100
z tego "siwego trójkąta" obliczyłem H( kąt 45 stopni)tg 45=
H5√2
z proporcji wyszło że H=5
√2
Obliczyłem hb(wyskosc sciany bocznej z pitagorasa,ten zielony trójkąt)
Gdzie: hb
2=(5
√2)
2+(5{2})
2 <−− wysokosc i pół długosci przekątnej
hb=10.
podstaiwłem pod wzór,ale wynik sie nie zgadza z podanym w książce..

Gdzie robie błąd
18 kwi 13:29
tim: Jest ok.
Pb = Pp + 4Pś = 100 + 4 * 50 = 300
18 kwi 13:34
tim: Taka jest odp?
18 kwi 13:36
dpelczar: Dobrze jest
18 kwi 13:38
dpelczar: Tim pomoż mi z zadaniem wrzuciłem własnie na forum... z ciągiem arytmetycznym
18 kwi 13:38
tim: dpelczar, widziałem, ale ciągi to nie moja dziedzina [ze względu na mój wiek]
18 kwi 13:40
dpelczar: aha no to ok − dzieki

A nie wiesz kto tutaj moze takie cosik zrobic

? Bo widzialem
podobne zadania ale dla parzystych indeksow... a z tym nie mam szans sobie poradzic...
18 kwi 13:42
tim: Bogdan może pomoże
18 kwi 13:42
dpelczar: hmmm tylko gdzie go złapac
18 kwi 13:43
18 kwi 14:18
Kuba: co Ty na to tim? ...
18 kwi 14:24
tim: Teraz widzę błąd

, policzyliśmy złego Pitagorasa, powinno być
H
2 + (1/2 a)
2 = h
b2
18 kwi 14:25
Kuba: czyli pod A powinno znajdowac sie 10 czy połowa tej przekątnej?
18 kwi 14:28
tim: Na rysunku widać, że ten odcinek zielony na podstawie to połowa oku
18 kwi 14:35
Kuba: echh,,no właśnie,ok dzięki tim!byc może jeszcze tutaj przybęde z kolejnym zadaniem..xD
18 kwi 14:38