wykres funkcji
mario: witam nie było mnie w szkole dłuższy czas a w tym czasie zaczęli przerabiać sinusoide
cosinusoide idt.czy mógłby mi ktos wytłumaczyć jak np odczytać największą i najmniejszą
wartość oraz wyznaczyć miejsca zerowe funkcji y=cos α
a)−360 stopni≤α≤0 stopni
18 kwi 17:46
Basia: Wejdź na stronę
427. Jest tam wykres funkcji cosinus.
−360 stopni to w radianach −2π
−180 to −π
W przedziale <−360; 0> cosinus zachowuje się następująco:
cos(−360) = 1
α∈(−360;−180) ⇒ cosinus maleje od 1 do −1
cos(−180) = −1
α∈(−180;0) ⇒ cosinus rośnie od −1 do 1
cos0 = 1
największą wartością jest 1; cos(−360) = cos0 = 1
najmniejszą wartością jest −1; cos(−180) = −1
miejsca zerowe: cos(−90) = cos(−270) = 0
wartości: największą i najmniejszą oraz miejsca zerowe odczytujesz tak samo jak dla
każdej innej funkcji
należy jednak pamiętać, że sinus i cosinus są funkcjami okresowymi
ich okresem zasadniczym jest 360
czyli
sin(α+360) = sinβ
cos(α+360) = cosα
18 kwi 18:10