Graniastosłupy. Proszę o pomoc
Ania: Musze rozwiązać dwa zadania. I nie wiem kompletnie jak je zrobić

Błagam,pomocy.
zad 1. Zad 1 Wysokość graniastosłupa prostego ma długość 18 cm. Podstawą jego jest
sześciokąt foremny o boku długości 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
tego graniastosłupa.
zad 2. Zad 2 . Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10
cm, a przekątna ściany bocznej jest równa 16 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tego graniastosłupa.
18 kwi 10:39
Dominik: Zad1.
Pole boczne a*h *(ilosc scian).
Pole podstawy (jest zbudowany z 6 trójkątów równobocznych) pole na trójkąt równoboczny
Pola podst. są dwa. Dodaje wszystkie pola i podaj wynik.
18 kwi 10:59
Dominik: Zad2.
V = Pp * H
Pp = a2 = 10*10 = 100
H liczysz z pitagorasa.
H2 = 162 + 102
....
18 kwi 11:02
Madzik: zad 2
122+h2=162
h=10.6
Pp= 12.12=144
pb=obw*h
pb=144*10.6
pc=2pp+pb= 144*2+1526.4
18 kwi 11:03
Dominik: Pomyliłem sie w zapisie
162 = H2 + 102
Madzia ,nie wiem skąd wzięłaś 12.
18 kwi 11:07
Onn: aa ja tez

pomyliłam sie zamiast 12 ma byc 10

przepraszam

i wtedy nie bedzie trzeba zaokraglac
wysokości

jeszcze raz sorki
18 kwi 11:08
Dominik: Powinno być
256 = H2 + 100
H2 = 256 − 100
H=√156
H=2√39
18 kwi 11:10
xxx: 
fakt
18 kwi 11:13
Ania: Mam jeszcze jedno zadanie.
Objętość graniastosłupa jest równa 3√300cm3,a jego wysokość ma długość 12 cm. Podstawą
graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o kątach ostrych 30* i 60*. Oblicz obwód
podstawy tego graniastosłupa
18 kwi 11:28