pomocyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!
adam: Objętosć stożka jest równa 12 π dm3 a cosinus kąta α miedzy wysokością i tworzącąstożka
wynosi 0.8 . Oblicz
1) pole powierzchni bocznej stożka
2)miarę kąta środkowego pow.bocznej stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie
18 kwi 19:32
Bogdan:

Z układu równań wyznacz R, L:
1.
HL =
810
2.
13πR
2H = 12π => R
2H = 36
3. H
2 + R
2 = L
2
Pole powierzchni bocznej P
B = πRL
β − miara kąta środkowego wycinka koła tworzącego powierzchnię boczną stożka.
β
o =
RL*360
o
18 kwi 22:49