Ostrosłup
Kaśka: Hejka

Nasza babka od majcy nas nie lubi i dała nam trzy trudne zadania. Wogóle nie
kapuje o co w nich biega

Prosze pomóżcie..
1. Wysokość ostrosłupa ma długość 18 cm. Podstawą jego jest trójkąt prostokątny o
przyprostokątnych 5cm i 11 cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
2. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 7 cm,a wysokość ściany
bocznej jest równa 9 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
3. Każda krawędź ostrosłupa czworokątnego ma długość 15 cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego ostrosłupa
PROSZĘ POMÓŻCIE
18 kwi 11:46
zadanie: To są trudne zadania? O.o,chyba z zakresu gimnazjum.
18 kwi 11:48
Kaśka: Jestem w trzeciej gim. Jeśli tych zadań nie zrobie to mam nikłe szanse na zdanie klasy
18 kwi 11:49
18 kwi 11:50
Kaśka: może dla Was

w zad 1 jak chce obliczyć pole podstawy wychodzi mi że P=27,5 a jak
próbuje z tego Jedną trzecią wychodzi 9,1666666

co robię nie tak ?
18 kwi 11:56
tim: | | 1 | | Pp * H | |
Kasiu. Wzór V = |
| Pp * H, można zapisać: |
| . Wtedy wyjdzie ładny wynik, |
| | 3 | | 3 | |
bez potrzeby dzielenia
18 kwi 11:59
dpelczar: Ej dziewczyna potrzebuje pomocy to trzeba jej pomoc...

wiec
P
p − pole podstawy
P
p =
12*ah
a=5
h=11
P
p=
12*5*11=
552
V − objętość
V=
13P
p*H
H=8
V=
13*
552*8=
2203
Juz zapomnialem o takich prostych zadaniach
18 kwi 12:03
Kaśka: dziękuję Wam

zadanie 1 zrobione
18 kwi 12:05
tim: H ma 18

, i wyjdzie
| 27,5 * 18 | |
| = 165  |
| 3 | |
18 kwi 12:05
dpelczar: zad2
Pp − pole podstawy
Pp = a2
Ppc − pole pow. całkowitej
Pb − pole sciany bocznej
Pb = 12a*h = 12*7*9=u {63}{2}
Ppc = 4*pb + Pp = 4*632 + 49 = 165cm2
18 kwi 12:08
Kaśka: pomoże mi ktoś z pozostałymi zadaniami ? jak nie przejde matka mnie ukatrupi
18 kwi 12:09
aaaa: ile ich masz?
18 kwi 12:11
Kaśka: no jeszcze te dwa co w temacie + dwa inne
18 kwi 12:12
Kaśka: dpelczar

ziękuję Ci : ** wynik powiniem być 175 cm
2 
zostało ostatnie zadanko
18 kwi 12:16
dpelczar: Pp = 152 = 225
Sciany boczne to trójkąty rownoboczne wiec h sciany bocznej to a√23
Ppc = 225 + Pb = 225 + 4*12 *15 15√23 = 225 + 30* 5√2 = 225 + 150√2 =
25*(9 + 6√2) = 75*(3 + 2√2)
18 kwi 12:17
dpelczar: Co do wyniku nom masz racje − w głowie liczyłem

mozna czasem sie machnąć...
18 kwi 12:18
dpelczar: A kasiu − nie zawsze sie opłaca liczyc od razu
13 pola podst. zapisz zawsze w
spostaci ułamka prostego a na końcu przeważnie sie coś skróci choć nie zawsze... ale
nie opłaca sie dzielić ułamków na samym początku...



ZAPAMIĘTAJ
18 kwi 12:21
Kaśka: czyli chodzi Ci o to że np objętość kuli pisać : V=4 π r
3
−−−−−−−−
3
18 kwi 12:24
18 kwi 12:26
Kaśka: ?
18 kwi 12:26
xx: dokładnie
18 kwi 12:27
18 kwi 12:35
Kaśka: | | 225*7,5√3 | |
w zadaniu 3 nie moge sobie poradzić z wyliczeniem objętości  piszę V= |
| |
| | 3 | |
| | a√3 | |
i nie wychodzi  h obliczyłam ze wzoru h= |
| |
| | 2 | |
18 kwi 12:44
Kaśka: podpowie ktoś co robię źle ?
18 kwi 12:58
tim:

Więc tak
P
p = 15 * 15 = 225
H liczymy z tw. Pitagorasa.
a = H
| | a√2 | |
b = |
| − pół przekątnej kwadratu, gdzie A = 15 |
| | 2 | |
c = krawędź = 15
| | 15√2 | |
H wychodzi |
| lub 7,5√2 |
| | 2 | |
Podstawiamy do wzoru
| | | | 15√2 * 225 | | 3375√2 | |
V = |
| = |
| = |
| = 562,5√2 |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
18 kwi 13:04
dpelczar: robimy trojkąt skladajacy sie z przekatnej podstawy i krawedzi bocznych ostroslupa...
z tw. pitag. H2 = 152 − (12d)2 = 225 − 112.5 = 112.5
H= √112.5=√2252 = 15√22
wiec V = 13 *225* 15√22 = 75*15√22 = 1125√22
18 kwi 13:04
tim: Ale wysokość liczysz nie ściany... (małe h) tylko graniastosłupa (duże H)
18 kwi 13:04
dpelczar: widze ze TIM zrobił to jak należy − wyprzedził mnie...
18 kwi 13:06
dpelczar: Tim mowisz do mnie
18 kwi 13:06