oblicz
pomóżcie!!!: 3,2(15)
18 kwi 13:13
tim: Ale, że jak?
18 kwi 13:19
tim: Zapisać w ułamku?
18 kwi 13:26
tim: To napisz, że w ułamku

. Już pomagam.
18 kwi 13:29
dpelczar: He ze co

nie wiem o co chodzi...
18 kwi 13:29
tim: x = 3,2151515
10x = 32,151515
100x = 321,515151
100x − x = 99x
321,515151 − 3,215151 = 318,3
99x = 318,3
18 kwi 13:30
Bogdan:
Dobrze
tim
można podobnie:
x = 3,2(15), 100x = 321,5(15)
100x − x = 318,3 stąd 99x = 318,3 /:3 => 33x = 106,1
| | 106,1 | | 1061 | | 71 | |
x = |
| = |
| = 3 |
| |
| | 33 | | 330 | | 330 | |
18 kwi 13:37