liniowa
Tomek: Dany jest prostokąt o wierzchołkach A(3;2) B(0;2) C(0;−4) D(3;−4) oraz prosta k o
równaniu y=mx−m, gdzie m jest parametrem. Uzasadnij, że istnieją punkty na brzegu
prostokąta, przez które nie przechodzi żadna prosta określona równaniem tej prostej.
18 kwi 10:28
Basia: Podpowiadam
18 kwi 19:13
Basia:

y = mx−m = m(x−1)
dla m=0 mamy prostą y =0 i ona na pewno nie przechodzi przez punkty M(1,2)∈odc.AB
i N(1,−4)∈odc.CD
dla m≠0
m(x−1) = 0 ⇔ x−1=0 ⇔ x =1
prosta przecina oś OX w punkcie 1
gdyby ta prosta przechodziła przez M lub N musiałaby mieć równanie y =1
a to jest niemożliwe bo m≠0
wniosek: żadna prosta o równaniu y = mx+m nie przechodzi ani przez M ani przez N
18 kwi 19:48
MATURZYSTA: Możesz mi wytłumaczyć czemu y=0 niemoże być, przecież przecina bok BC i AD w tym samym
punkcie y

A w drugim czemu m(x−1) porównałaś do 0
19 kwi 12:15
MATURZYSTA: Też próbowałem rozwiązać, ale także niewiem jak
19 kwi 12:15