Prawdopodobienstwo
Kris_garg: Pierwsza loteria zawiera 10 losów z czego 1 wygrywa
druga loteria 20 losów z czego 2 wygrywają
W której z loterii kupując dwa losy mamy większe szanse wylosowania nagrody ?
Ω= 10 i 2 czyli 45
Ω= 20 i 2 czyli 190
i jak dalej obliczyc moc zdarzenia A i zdarzenia B ?
18 kwi 16:27
Kris_garg: ?
18 kwi 16:47
Bogdan:
Zaraz Ci pomogę
18 kwi 17:05
Bogdan:
Pierwsza loteria
LOSY WYGR. LOSY PRZEGR. | RAZEM
1 9 | 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
A: 1 1 | 2
|ΩA| = (102) = 10 * 91 * 2 = 45
|A| = (11) * (91) = 1 * 9 = 9
P(A) = 945 = 15 = 38190
Druga loteria
LOSY WYGR. LOSY PRZEGR. | RAZEM
2 18 | 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
B: 1 1 |
lub | 2
2 0 |
|ΩB| = (202) = 20 * 191 * 2 = 190
|B| = (21) * (181) + (22) * (180) = 2 * 18 + 1 * 1 = 37
P(B) = 37190
Odp.: Większe szanse mamy w pierwszej loterii.
18 kwi 17:22
Kris_garg: dzięki wielkie dobry sposób z tymi tabelkami
18 kwi 17:34
Bogdan:
Tak, tabelki są czytelne, można w ten sposób rozwiązywać wiele zadań, które
zazwyczaj rozwiązuję się przy pomocy drzewka.
18 kwi 18:02