WYZNACZ WSPOŁCZYNNIKI WIELOMIANU
KRYCHADD: WYZNACZ WSPOŁCZYNNIKI WIELOMIANU W(x)
jeśli
W(x)=2x4−ax2−bx+1 oraz W(−1)=2
W(1)= − 4
18 kwi 12:03
Bogdan:
Masz przecież już prawie rozwiązane, rozwiąż podany układ równań:
W(−1) = 4 => 2 − a + b + 1 = 4
W(1) = 2 => 2 − a − b + 1 = 2
18 kwi 12:43
dpelczar: Proste jak drut

wystarczy:
W(−1)= 2 * P(−1)
4 − a*(−1)
2 − b(−1) +1 = 3 − a + b
W(−1)=2
2 = 3 − a + b ===> b = a − 1
W(1) = 2 *1
4 − a*1
2 − b + 1 = 3 − a − b
W(1)= −4
−4 = 3 −a −b ===> −4 = 3 −a − (a − 1) ====> −4=4−2a wiec ==> a=4
skoro a=4 to b=a−1 ===> b=4−1=3
KONIEC
18 kwi 12:50