Pomóżcie prosze
Ona:

Kufer ma kształt i wymiary takie jak na rysunku (wieko to połowa powierzchni walca) Kufer
ma pojemność

czerwony −80 cm
niebieski−40cm
zielony−30cm
18 kwi 18:55
Basia:
| | 1 | |
Vkufra = Vprostopadłościanu + |
| *Vwalca |
| | 2 | |
w prostopadłościanie: a=80 b=40 c=30
w walcu: r=15 H=80
podstaw do wzorów i policz
18 kwi 20:10
Ona: Basiu a skąd wiesz ,że promień wynosi 15
18 kwi 21:02
Ona: wyszŁo mi ok. 124 l
mysle ,że dobrze
18 kwi 21:08
Basia: Napisałaś, że wieko to połowa walca. Z tego wynika, że to z boku to połowa koła. Z tego
wynika, że 30 to średnica podstawy.
V
prostopadłościanu = a*b*c = 80*40*30 = 96000
V
walca = πr
2*H = π*15
2*80
| 1 | |
| *Vwalca| = π*152*40 = 9000π |
| 2 | |
V = (96000 + 9000π) cm
3 = (96 + 90π)*10
2 cm
3 ≈ (96+90*3,14)*10
2 cm
3 =
(96 + 282,6)*10
2 cm
3 ≈ (96 + 283)*10
2 cm
3 = 379*10
2 cm
3 = 37,9*10
3cm
3 =
37,9 dm
3 = 37,9 l
18 kwi 21:25
Basia: Oj chyba źle odczytałam rysunek. I źle policzyłam. Pomnożyłam przez 80 nie przez 40.Sorry
40 to średnica, czyli r = 20
V
walca = π*20
2*80
| 1 | |
| *Vwalca = π*400*40 = 1600π ≈5024 |
| 2 | |
V ≈ 96000+5024 = 101024 cm
3 = 101,024 dm
3
teraz chyba jest dobrze
18 kwi 21:31
Ona: nom takk te kółeczka to jest połowa koła (nie wiedziałam jak to narysować) i bardziej mi
pasuje ,że średnica to będzie właśnie 40 cm czyli r=20cm
oK dzięki
18 kwi 21:39
NataliaG: Dane:
a=80cm
b=40cm
c=30cm
H walca=80cm
Szukane:
Pojemność kufra?
Rozwiązanie:
Objętość prostopadłościanu
V= a*b*c
V=80*40*30
V=96000cm3
Objętość walca:
V=πr2H
V=π*(20cm)2*80cm
V=π*400cm2*80cm
V=32000πcm3
Ponieważ jest to połowa walca musimy podzielić otrzymany wynik na połowę, co oznacza, że
dostajemy objętość równą 16000πcm3
16000πcm3=16000*3,14=50240cm3
Aby otrzymać jaką objętość ma cały kufer dodajemy
96000+50240=146240cm3
Teraz musimy zamienić z centymetrów sześciennych na decymetry sześcienne , aby otrzymać wynik
w literach.
1cm3=0,001dm3 czyli 146240cm3 to 146 dm3
1dm3=1 litr czyli 146dm3 to 146 litrów
Odpowiedź; Kufer ma pojemność 146 litrów.
12 sty 13:31