Pomocy!
RAFAŁ: Kwadrat oraz prostokąt mają równe obwody, przy czym jeden z boków prostokąta jest równy
przekątnej kwadratu.Oblicz:
a) długość boków prostokąta,
b) pole prostokąta,
c) stosunek pola kwadratu do pola prostokąta
18 kwi 13:26
tim: Nie ma więcej danych?
18 kwi 13:32
RAFAŁ: nie
18 kwi 13:33
tim: To będzie podane tylko tak:
a) 4x = 2(x
√2) + 2b → b = 2x −
√2
b) x
√2 * b = x
√2 * (2x −
√2) = 2
√2x
2 − 2x
18 kwi 13:36
RAFAŁ: dzięki , mam jeszcze jedno na dzisiaj
Pole kwadratu jest rowne polu prostokata , w ktorym jeden bok jest o 4cm krotszy,a drugi
o 6cm dluzszy od boku tego kwadratu.Oblicz obwód i pole kwadratu zbudowanego na
przekątnej prostokąta.
18 kwi 13:41
tim:

a
2 = b * c
b = a − 4
c = a + 6
a
2 = (a − 4)(a + 6)
a
2 = a
2 + 6a − 4a − 24
2a = 24
a = 12
b = 8
c = 18
Z tw. Pitagorasa liczymy d − przekątną prostokąta
b
2 + c
2 = d
2
d
2 = 380
d =
√380
Pole kwadratu zbudowanego na przekątnej = d
2 = 380
Obwód = 4
√380
Możesz zamienić
√380 na ileś pierwiastków z iluś
18 kwi 13:46
RAFAŁ: Dzięki wielkie , jesteś wielki.
18 kwi 13:50