Funkcje kwadratowe:)
Żabcia: Parabola która jest wykresem funkcji y=2(x−1)2 −4 , ma wierzchołek o współrzędnych:
A. (1,−4)
B. (−1, 4)
C. (−4, 1)
D. (4, −1)
18 kwi 16:20
Bogdan:
Postać kanoniczna paraboli y = a(x − xw)2 + yw,
Wierzchołek W = (xw, yw).
Po prostu odczytaj
18 kwi 16:25
Żabcia: Nie bardzo rozumiem co to jest to x
w 
Uczyłam się w ten sposób i na podstawie notatek tak rozwiązałam ale nie wiem czy jest
dobrze

skoro W=(p, q)
to: W=(−2, −1)
y=a(x−p)
2+q −postać kanoniczna?
Więc: y=−(x−2)
2−1
Odpowiedź: A
Dobrze czy nie?
18 kwi 16:34
Żabcia: Pomylilam zadania

18 kwi 16:36
Kris_garg: dobrze to co w nawiasie to xw zawsze zmieniamy znak a to co za nawiasem czyli yw
przepisujemy bez zmian i mamy współrzędne wierzchołka
18 kwi 16:37
Bogdan:
xw, yw to współrzędne wierzchołka paraboli.
p, q to współrzędne wektora przesunięcia paraboli z punktu O(0, 0) do
punktu W(xw, yw).
W zadaniu jest polecenie o wyznaczeniu wierzchołka paraboli, a nie o wyznaczeniu
wektora i dlatego mówiąc o wierzchołku używa się oznaczeń: xw, yw.
18 kwi 16:47
Kris_garg: czyli p ≠ Xw ? jak wyznaczamy wieszcholek to nie zmianiamy znaku Xw tak jak to robimy
przy wyznaczaniu wektora ?
18 kwi 16:51
Bogdan:
p =
−a2a oraz x
w =
−b2a
q =
−Δ4a oraz y
w =
−Δ4a
Liczymy tak samo, ale trzeba rozróżniać
p od
xw oraz
q od
yw.
18 kwi 16:58
Kris_garg: a mógłbyś mi pomóc z prawdopodobienstwa:
Prawdopodobienstwo Krisgarg: Pierwsza loteria zawiera 10 losów z czego 1 wygrywa druga
loteria 20 losów z czego 2 wygrywają W której z loterii kupując dwa losy mamy większe
szanse wylosowania nagrody ? Ω= 10 i 2 czyli 45 Ω= 20 i 2 czyli 190 i jak dalej obliczyc
moc zdarzenia A i zdarzenia B ?
18 kwi 17:03
Bogdan:
Jeśli przesuwamy wierzchołek paraboli z punktu O(0, 0) do punktu A(5, 3),
to w nowym położeniu parabola ma wierzchołek w punkcie W(5, 3), a wektor
przesunięcia jest w→ [5 − 0, 3 − 0] = [5, 3] i wtedy xw = 5, yw = 3 oraz
p = 5, q = 3.
Jeśli natomiast przesuwamy wierzchołek paraboli z punktu B(2, 1) do punktu A(5, 3),
to w nowym położeniu parabola ma wierzchołek w punkcie W(5, 3), a wektor
przesunięcia jest w→ [5 − 2, 3 − 1] = [3, 2] i wtedy xw = 5, yw = 3 oraz
p = 3, q = 2.
18 kwi 17:04
Żabcia: Już rozumiem

Dziękuje
18 kwi 17:08