matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.5.2011
Zadania
Odp.
8
Pająk:
zupełnie nie wiem, z jak rozpracować taki przykład 25
x
+10
x
=2
2
x
+
1
2
Aleksandra:
Rozwiąż równania : a) (3x+4)(3x−4)−(2x+1)
2
=5(x+1)
2
−(x−1)
2
YA:
oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji w podanym przedziale jeśli:
3
45 ARTUR 45:
Dany jest trujwymian kwadratowy
5
kocur:
log
2
3
27+log
2
3
1
8
1
123:
korzystajać ze wzorów skróconego mnożenia możemy wykonać szybko niektóre obliczenia np 22
2
=(20+2)
2
=400+80+4=484
2
Mattyldzia :
Daną liczbe zapisz jako potege liczby 2 :
5
Pati Pomocy:
prosze o pomoc.......Rzucamy trzy razy kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia za każdym razem innej liczy oczek.
0
xyz:
czy ta funkcja jest suriektywna i iniektywna ? Witam
1
Maciek:
Znajdź równanie asymptoty podanej funkcji i współrzędne punktów przecięcia jej wykresu z osiami układu współrzędnych.
2
madzia♥:
Punkty A(−4,1)oraz B(8,7)sa symetryczne wzgledem prostek k. Wyznacz rownanie prostej k.
0
madzia♥:
dana jest funkcja f,opisana wzorem f(x)=4x−5\3−x a)wyznacz dziedzine funkcji f
4
Vax:
Taka mała zagadka, znajdź błąd − całki
1
tn:
jak to przekształcić na wzór f(x) = .... prosze o wyjasnienie poszczegolnych krokow zadania
0
Michau:
W fabryce szkła produkowane są szklane kulki o promieniu 5cm. Do wysyłki będą one pakowane po 4 sztuki w sztywne pudełka w kształcie walca o wysokości 10cm i średnicy 24cm. Czy dobrze
2
sweetghost:
jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji?: f(x)=−5x
2
+5x−1
6
AniaX:
∫
√
x
2
+6x+13
dx −− > jak to rozwiązać? Z eulera pewnie, ale może ktoś rozpisać bo nie wychodzi..
1
maciek:
Z talii kart losujemy 5. Oblicz P że : a) wylosujemy 5 kierów
2
Pomocy !!:
Pomozcie Prosze Was
! Rozwiazacie tą nierownosc a) ⎧ y=−2x2+3x−1
2
Edytka:
Wyznacz wzór ogólny ciągu wiedząc że Sn=n
2
−3n+1
2
Zuza:
Proszę o pomoc Wyznacz wartość parametru a, wiedząc, że stopień wielomianu u+v jest równy 3
4
Maarcin:
sin x + cos x =
1
√
2
0
Pepe:
oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 9√3cm3
1
gusia:
Dzięki Ania za pomoc
0
gusia:
dziękuję za pomoc
Ania masz ten graf do tego zadania?
1
Agula:
Punkt S jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, punkty A1,B1,C1 sa środkami boków, a punkty K,L,M sa środkami odcinków SA, SB, SC, Udowodnij, że △A1,B1,C1 jest przystający do △KLM.
1
Darth Mazut:
Witam! Wiem, że to forum matematyczne ale widziałem kiedyś, że są tu również chemicy, tak więc kieruję
5
gusia:
proszę was pomóżcie mi mam 11 lat i nie rozumiem tego wogóle jak to obliczyć oblicz niewiadomą i narysuj graf (3a − 5) · 2 = −10
1
Pepe:
oblicz pole kwadratu którego przekatna ma miare 6cm
0
Zuzia:
oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 9
√
3
cm
3
5
matematyczka:
Wyznacz dziedzinę funkcji: a) h(x)=
√
|x|−2
1
gusia:
(3a − 5) · 2 = −10
0
sss:
Hej mam mały problem z zadaniem z ostrosłupów pomożecie
1
ClearWhiteLight:
Z graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wycięto walec o możliwie największej objętości. Jaki procent objętości graniastosłupa stanowi objętość uzyskanego walca?
1
magda:
Autobus zatrzymuje się na 10 przystankach. W autobusie jest 8 pasażerów, z których każdy musi wysiąść na jednym z przystanków.
7
miro:
prosze o pomoc w zadaniu potrzebuje rozwiazania lub poczatkui wzoru a tres brzmi tak : okresl wzajemne położenie prostej l:y−trzy czwarte x−3=0 i okregu o:(x−1) do kwadratu +(y+4)do
0
Prosze o Pomoc:
a)
2
Tomek:
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
3xx+27
x
2
−9
, a następnie przedstaw je w prostszej postaci. Oblicz wartość podanego wyrażenia dla x=−2
4
Niusia:
(16
4
−32x
3
+24x
2
−8+1):(2x−1)
2
Adamo:
x
3
−27 jak to rozpisać bo się męczę i coś mi nie wychodzi
9
Kamil:
usuń niewymiernośc z mianownika :
4
a)
√5
2
2
LazyBoy:
Prosze Pomozcie mi
! Rozwiazac Nierownosci musze to rozwiazac na jutro
2
Niusia:
Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(1,−3) B=(3.3) C=(−3,5)
1
ClearWhiteLight:
Wyznacz wzór na objętość bryły powstałej z obrotu trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c wokół jego przeciwprostokątnej.
1
LazyBoy:
Rozwiąz Rownanie :
5
Marcin:
oblicz: sinα*cosβ − cosα*sinβ ,
3
3π
jeśli tgα=
, ctgβ=1 i α, β ∊(π,
)
4
2
6
Kamil:
Podaj przykład liczb całkowitych a i b spełniających nierówność :
1
TOmek:
Rzucamy trzy razy kostkądo gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ,ze suma oczek wyrzuconych w pierwszym i drugim rzucie jest mniejsza od liczby oczek wyrzuconych w trzecim rzucie.
11
ClearWhiteLight:
Proszę o dokończenie zadania:
0
Bambusek:
Rozwiąż Nierównosc POMOCY
!
5
TOmek:
Spośród liczb 1,2,3, ... , 121 losujemy jedną liczbę, a następnie z pozostałych drugą. Zdarzenia A i B określone są następująco: A − w pierwszym losowaniu otrzymano liczbę parzystą,
4
Madzia :
Hej wszystkim. mam problem z praoma zadankami : Świeżo skoszona trawa zawiera 60% wody, a wysuszone siano tylko 15% wody. Oblicz czy wysuszone,
3
tn:
witam, w jaki sposób sprawdza sie czy parzysta/nieparzysta/różnowartościowa / malejąca / rosnaca jest
2
ClearWhiteLight:
Proszę o pomoc.
0
piotr6:
Powierzchnia prostokątnej działki jest równa 375 m
2
. Oblicz wymiary tej działki wiedząc , że różnią się one o 9m
1
piotr6:
Przedstaw w postaci iloczynowej funkcje f(x) = 2x
2
– 5x + 2
1
tn:
witam, co znaczy, że funkcja przekształca /odzwierciedla jakiś zbiór X na zbiór Y bądź Y
6
lilka:
ile to jest sin 70 stopni
8
antek:
:::rysunek::: prosze o pomoc w obliczeniu,poniewaz nie wiem jak sie zabrac do tego ,jak wyliczyc juz wogóle
3
JaceQ:
log
2
x * log
3
x = 0
0
bas890:
dana jest funkcja f(x)= log
2
(x+m)+k.WyznacZ wartość parametru mi k wiedząc że D=(−2,+niestonczon) i przechodzi przez punkt A( 2 −1)
3
zosia:
Liczby 2x+3 ; x
2
+2 ; 5x
2
−1 w podanej kolejności, są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego . Wyznacz te liczby.
2
Kasia:
:::rysunek::: Bardzo proszę o pomoc:(
1
Waldi:
Uzasadnij, że równanie 2x
2
+ mx − 3 = 0 ma rozwiązanie dla dowolnego m E R.
2
Aniaa :
Hej wszystkim. potrzebna mi pomoc w paru zadankach straszne noga ze mnie z matematyki
. 1.Daną liczbę zapisać jako potęge liczby 2 :
2
justynka91:
korzystając z def uzasadnić, że podane funkcje mają ekstrema lokalne we wskazanych pkt z(x)=e
x
cos
4
x, x
0
=pi/2
2
Agata :*:
4
Agula:
Proszę o pomoc... przystawanie trójkątów.. Udowodnij, że w trójkącie równoramiennym środkowe poprowadzone do równych boków są równej
31
Bella:
1
1
1
1
*
−
*
=0
(x−2)
3
(x+4)
(x−2)
5
(x+4)
3
2
Adamo:
(x+1)
2
(x − 3)
2
skróć wyrażenie wymierne
(9−x
2
)
(1−x
2
)
3
lalla;):
w jednym stopie stosunek złota do srebra jest równy 2:3, a w drugim 3:7. ile kilogramów każdego stopu należy wziąć, aby otrzymać 8 kg stopu, w którym stosunek złota do srebra wynosi 5:11?
1
lalla;):
na wykonanie pewnej pracy 16 pracowników potrzebuje 6 godzin i 15 minut. le godzin potrzebować będzie na wykonanie tej pracy grupa zmniejszona o 4 pracowników
2
damian:
Wyznacz Φ(fi) zwojnicy składającej sie ze stu zwojow. Długoś zwoju( nie drutu) to 10cm i plynie przez nia prad 0,5 A. r wynosi 2 cm
1
Adamo:
skróć wyrażenie wymierne
5
Mula:
korzystając z tozsamości tg
2
alfa+1+a/cos
2
alfa wyznacz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kata alfa jezeli tg alfa= 4
1
Fizyka:
Wyznacz Φ(fi) zwojnicy składającej sie ze stu zwojow. Długoś zwoju( nie drutu) to 10cm i plynie przez nia prad 0,5 A. r wynosi 2 cm
3
pagan_federation:
Na przyjęcie urodzinowe Alicji mama zrobila pewną ilość kanapek. Zależność między ilością kanapek (y) a czasem (w sekundach), jaki uplynal od początku przyjęcia
8
Ruda:
Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
2
xx:
Ciąg arytmetyczny ma 10 wyrazów. Iloczyn pierwszego i ostatniego wyrazu ciągu wynosi 63 a ich suma jest równa 24. Znajdź pierwszy wyraz i różnice tego ciągu.
1
Ada:
Oblicz 5% wartości różnicy liczb:
3
a= −2,5+3,15 *(−1
)
7
i
3
dinozaur:
wykresem funkcji f(x)=x
2
+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W. Wyznacz współczynniki b i c oraz podaj zbiór wartości funkcji f.
2
Adamo:
x
2
+4
x
4
−16
1
pagan_federation:
Funkcja liniowa. Wyprowadź do wzoru y = ax + b
2
Ola:
X
3
+6x−8=0
3
Monika:
Oprocentowanie kredytu w grudniu wynosiło 16%, a w styczniu 25%. O ile procent wzrosło oprocentowanie kredytu w styczniu w stosunku do grudnia. o ile punktów procentowych wzrosło
1
Licealista.:
Sprawdzenie, czy 2 jest resztą kwadratową mod 2003.
11
Monika:
2sin
2
x − sinx ≥ 0
1
kaja 00:
przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 14 cm x 21 cm Jaki jest promień podstawy tego walca ,jeżeli jego wysokość równa się 14 cm?jakie jest obwód podstawy tego walca?oblicz
0
michał:
Bardzo proszę Was o pomoc. Chociaż proszę o radę jak to zacząć Oblicz pole ośmiokąta wpisanego w okrąg oraz promień okręgu,w którym cztery kolejne boki mają długość 3, a cztery pozostałe
7
altro:
log
1
2
56 − log
1
2
7−1 log
2
3
27+log
2
3
1
8
6
altro:
log
3
2 − log
3
30 +log
3
5
0
ania 150:
Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka,wiedząc że jego objętość jest równa 1000cm ,zaś pole jego przekroju osiowego wynosi 300cm.
0
Kaś.:
1) stosunek boków prostokąta wynosi 3:4. Jezeli krótszy bok powiększymy o 1 cm, a dłuższy zmniejszymy o 1 cm to otrzymamy kwadrat. Oblicz pole danego prostokąta.
5
tn:
witam, jak działa operator modulo, dla np.
4
YA:
Przedstaw wzór w postaci iloczynowej o ile to możliwe. Proszę o pomoc! O ile na liczbach całkowitych takie zadania jakoś mi idą, to z ułamkami
3
michał:
Bardzo proszę Was o pomoc. Chociaż proszę o radę jak to zacząć Oblicz pole ośmiokąta wpisanego w okrąg oraz promień okręgu,w którym cztery kolejne boki mają
0
Karo:
Rzucamy dwa razy monetą . Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom :A− wypadła większa liczba orłów niż liczba reszek, B−wypadły co najmniej dwa orły , C− wypadły co najwyżej dwie reszki.
1
Inga:
−2
<0
x
2
−4
1
Dominika:
4(x−7)+2x≥7x
5
karolajn:
W trójkącie ostrokatnym DEF poprowadzono wysokości DM i EN. Wykaż że trójkaty FEN i FDM są podobne.
1
Justyna:
log
5
(4x−12)−log
5
9=log
5
x
1
Justyna:
log
5
(4x−12)−log
5
9=log
5
x
1
Diana:
znalezc log
2
(32*
3
√
x
2
), jezeli log
2
x=b
1
Diana:
znalezc log
2
(32*
3
√
x
2
), jezeli log
2
x=b
0
Ewa:
Zad1. Dany jest wielomian W(x) = x
3
+ ax − 2. Wyznacz wartość parametru a tak, aby wielomian W(x) miał miejsce zerowe równe 2
3
Diana:
0,7
x
>1
2
azam31:
x
pochodna z xarctgx wyszła mi arctgx +
1 + x
2
Coś jeszcze można z tym zrobić?
4
Karo:
Rzucamy trzy razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom : A −za trzecim razem wypadł orzeł ,B− wypadły co najmniej dwa orły , C−liczba orłów jest większa od liczby reszek.
9
Paweł:
W trójkącie równoramiennym ABC dane są |∡ACB| = 30
o
, |CD| = 8 cm , |AC| = |BC|.
0
Nie jestem mądry:
Czy ta się zmienić biegunowość zwojnicy działając na nią magnesem ? i jeszcze te słowa : "W czasie przepływu prądu zwojnica stara się ustawić swoimi biegunami na przeciw różnomiernych
3
Math:
Czy r = 1/3h trojkata rownobocznego? czy moze r = 1/2h?
3
Wiolcia:
Oblicz pole równoległoboku, w którym przekątne o długości 10 cm i 14cm przecinają się pod kątem 30 stopni. xD
2
jigsaw:
rozwiąż równanie: a)cos11x+cos7x=0
2
jigsaw:
sin295°cos10°+cos295°sin20°
cos
7π
6
7
Komornik:
Bogdan, albo ktos inny mam pytanie jestem aktualnie po maturach wybieram sie na politechnikę.
4
jigsaw:
1.Podaj te rozwiązania równania, które spełniają warunek |x−π|≤π a) sin2x+cosx=0
1
Monika:
cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 20% a potem jeszcze o 10%. Jaka była rzeczywista obniżka w procentach tego towaru?
6
Monika:
dane są liczby a=50, b=24. o ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a
4
VVerka:
ZAD.1 Znajdź sumę wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150.
0
Piotr:
1.
4
x−3
=
x
x+2
2.2−
5
x−2
=
12−5x
x−2
0
Kasiula:
sporządź wykres ciągu: ( 3; −3; 0,5; 1; −2; 0; −3; 2)
1
tim:
do Ety −−−