funkcje i jej wlasnosci
madzia♥: dana jest funkcja f,opisana wzorem f(x)=4x−5\3−x
a)wyznacz dziedzine funkcji f
b)oblicz argument dla ktorego wartosc funkcji f wynosi−5\2
c)oblicz wartosc funkcji f dla argumentu √5 i podaj te wartosc w postaci a+b√c gdzie a,b,c
sa liczbami wymiernymi i c>o
d)Dla jakiego argumentu funkcje f oraz g o wzorze g(x)=4x\1−x,gdzie x ≠1, przyjmujac te sama
wartosc ?
prosze o jak najszybsza pomoc w wykonaniu zadania.
z gory dziekuje.
15 maj 21:44
Gustlik: | | 4x−5 | |
Czy to ma wygladać tak: f(x)= |
| ? |
| | 3−x | |
16 maj 01:22
madzia♥: tak ma byc zapis jak napisales
16 maj 13:59
Gustlik:
ad a)
3−x≠0 => x≠3
ad b)
2(4x−5)=−5(3−x)
8x−10=−15+5x
8x−5x=−15+10
3x=−5 /:3
ad c)
| | 4√5−5 | | 3−√5 | |
f(√5= |
| * |
| =
|
| | 3−√5 | | 3−√5 | |
| | 12√5−20−15+5√5 | | 17√5−35 | |
= |
| = |
|
|
| | 9−5 | | 4 | |
ad d)
Dziedzina D: x≠1 i x≠3
(4x−5)(1−x)=4x(3−x)
4x−4x
2−5+5x=12x−4x
2
4x−5+5x=12x
−3x=5 /:(−3)
17 maj 00:27
tag:

Δ
27 paź 16:45