Zadanie
ClearWhiteLight: Proszę o dokończenie zadania:
Podczas obliczania objętości stożka przyjęto przybliżenie π = 3,1 i otrzymano 387,5 cm
3.
Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, jeżeli jego tworząca jest dwa razy dłuższa od
wysokości (przyjmij takie samo przybliżenie liczby).
I tu moje niedokończone rozwiązane, bo dalej nie wiem co robić:
l = tworząca
r = promień podstawy
V = objętość
π = 3,1
V = Pp *h
V = 387,5 cm
3
1162,5 = Pp * h
1162,5 = π r
2 * h
1162,5 = 3,1r
2 *h
| | 1 | |
1162,5 = 3,1 π r2 * |
| l / *2 |
| | 2 | |
2325 = 6,2 r
2 * l / : 6,2
375 = r
2 * l
| | 1162,5 | |
Pc = π U{375}{l) + π r * l = |
| + 3,1 r * l |
| | l | |
Co dalej? Albo od początku i inaczej? Proszę o rozwiązanie lub wskazówki.
15 maj 18:33
ICSP: oblicz jedną z funkcji trygonometrycznych kata zawartego między wysokością a tworzącą.
15 maj 18:34
ClearWhiteLight: Możesz jakoś jaśniej?

Sorki, ale jeszcze nie miałem nic o funkcjach trygonometrycznych. Jak możesz, to zrób tą część
samemu.
15 maj 18:35
ICSP: gimnazjum?
15 maj 18:36
ICSP:

a
2 + r
2 = 4a
2
r
2 = 3a
2
r = a
√3. gdzie a jest wysokością.
r = a
√3
l = 2a
15 maj 18:38
ClearWhiteLight: I co teraz? Wiem, że l = 2a i nie mam pojęcia co dalej.
Tak, gimnazjum.
15 maj 18:39
ICSP: | | 2r√3 | |
l = |
| . Wstaw to dwo tego co wcześniej wyznaczyłeś i masz równanie z jedną |
| | 3 | |
niewiadomą.
15 maj 18:40
ClearWhiteLight: Czyli ma być tak:
?
15 maj 18:46
ICSP: Czekaj bo się pogubiłem co mamy podane i co mamy obliczyć?
15 maj 18:48
ClearWhiteLight: Pole powierzchni całkowitej stożka. Mamy dane tylko: objętość, pi jako 3,1 oraz wyznaczyłeś mi
tworzącą. No i pisze jeszcze, że tworząca jest 2 razy dłuższa od wysokości.
15 maj 18:50
ICSP: to ja zrobię od początku:
H = a
l = 2a
r = a
√3
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp * h = |
| π3a2*a = 3,1a3 |
| | 3 | | 3 | |
3,1a
3 = 387,5
a = 5.
r = 5
√3
H = 5
l = 10
P
c = πr(r+l) = 5
√3π(10 + 5
√3) nie wiem co tutaj z tym pi zrobić ale myślę że jak tak
zostanie będzie dobrze.
15 maj 18:54
ClearWhiteLight: Ok, dzięki.
15 maj 18:55